Rudeška cesta 169a, 10000 Zagreb, point.info@pointshoppingcenter.hr

Kako iskoristiti kesten u kuhinji

Jesenski plodovi često nas oduševe jer se, za razliku od namirnica iz ostalih godišnjih doba, mogu koristiti na više načina – kao hrana, ali i kao dekoracija pa ćete često naći kesten, bundeve, dunje i ostale jesenske plodove izvan kuhinje, u službi dekoracije doma. No vratimo se mi na ukusne recepte za klasične plodove jeseni – kestene. 

Njoki od kestena

Vjerojatno vam na spomen kestena prvo padaju na pamet slatke varijante, ali probajte ovu slanu verziju i nećete požaliti. Vjerujte nam na riječ!

SASTOJCI: 

  • 200 g očišćenog kuhanog kestena
  • 200 g krumpira
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice papra
  • prstohvat muškatnog oraščića

Priprema – čas posla, kako se kaže. Potrebno je odvojeno skuhati krumpir i kesten te ih propasirati. Na pobrašnjenoj radnoj površini sjediniti smjese, dodati preostale sastojke i mijesiti dok se ne formira tijesto. Oblikujte njoke po želji i stavite kuhati u kipuću slanu vodu nekih 15-ak minuta.

Pire od kestena

Najklasičnija kestenova slastica – pire od kestena. Iziskuje malo vremena za pripremu, a ukusnog je okusa. 

SASTOJCI:

  • 400 g kuhanih i oguljenih kestena
  • 40 ml ruma
  • 70 g šećera
  • 12 ml arome vanilije
  • 200 ml vrhnja za šlag

Šećer s malo vode stavite kuhati na laganu vatru minutu-dvije, dok ne dobijete polurijetki sirup. Potom maknite lonac s topline i dodajte rum i aromu vanilije. Kestene skuhajte i ogulite pa ih usitnite blenderom. U tu smjesu postupno ulijevajte sirup. Preostaje vam sve propasirati i poslužiti sa šlagom na vrhu. 

Umak od kestena

Na redu je još jedno slano jelo, odličan dodatak pečenjima, tjestenini ili riži. Ako uzmemo u obzir da je čišćenje kuhanog kestena najzahtjevniji dio posla, ovaj umak istinski je jednostavno za pripremiti.

SASTOJCI:

  • 1 žlica maslaca
  • 60 g luka
  • 150 ml bijelog vina
  • 150 g nezaslađenog kesten pirea
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • sol

Na zagrijanom maslacu prodinstajte nasjeckani luk i zalijte ga bijelim vinom. Kad to prokuha, dodajte kesten pire, slatko vrhnje, začine (sol i papar) i ostavite na toplini dok ne provrije. Umak poslužite odmah nakon spravljanja, u slast!

Inspiraciju i recepte imate, a za namirnice se pobrinuo Point. Posjetite Zeleni plac, Tvornicu Zdrave Hrane, Super Konzum i iznenadite svoje okusne pupoljke novim i ukusnim jelima.

backgroundLayer 1