Rudeška cesta 169a, 10000 Zagreb, point.info@pointshoppingcenter.hr

Omiljeni blagdanski kolači

Kad bi vas netko pitao koji kolači vas asociraju na Božić i blagdane, što biste im rekli? Vjerujemo da bi za većinu vas suhi kolači bili prva asocijacija. Kroz godine, pojavili su se i modernije verzije blagdanskih kolača, no i dandanas se uvijek razveselimo kada na tanjuru vidimo vanili kiflice, raspucance, zvjezdice s marmeladom ili oblatne.

Vanili kiflice

Nekima omiljene, nekima malo manje, ali jedno je sigurno – teško da se neće naći na popisu kolača koji se pripremaju za blagdane. Vjeruje se da su vanili kiflice nastale u 19. stoljeću u Austriji, a umjesto oraha za njihovu pripremu danas možete koristiti bademe i lješnjake. Da biste postigli prhkost i mekoću, tijesto nemojte previše mijesiti kako ne bi postalo žilavo, a također ono mora stajati u frižideru barem sat-dva. Kiflice tijekom pečenja trebaju ostati svijetle boje, a nakon što se ohlade, pospite ih vanilin šećerom.

Čokoladni raspucanci

Ukusni, mirisni i ono najbolje – brzo gotovo! Čokoladni raspucanci dolaze nam iz daleke Amerike, a njihova priprema je krajnje jednostavna. Sve što vam je potrebno su brašno, prašak za pecivo, kakao, cimet, đumbir u prahu i prstohvat soli. Nakon što ste pripremili smjesu, ostavite je da odstoji u hladnjaku oko dva sata. Potom formirajte male kuglice koje ćete peći u pećnici na 180 °C oko 10-12 minuta. Gotovo dok kažeš raspucanac.

Zvjezdice

Zvjezdice predivno izgledaju, odličnog su okusa, a oblikom savršeno pristaju blagdanskom ugođaju. Za smjesu vam je potrebno brašno, prašak za pecivo, jaje, šećer, vanilin šećer, margarin i naribana limunova korica. Nakon što ste zamijesili prhko tijesto, razvijte ga na debljinu oko 5 cm i potom kalupom vadite zvjezdice. Pecite ih dok ne porumene, a potom ih punite pekmezom.

Medvjeđe šape

Pripremale su ih naše bake, a tradicionalno su dijelom svakog blagdanskog stola. Za pripremu su potrebni mljeveni orasi, brašno, prašak za pecivo, šećer, jaje, med, vanilin šećer i mast. Tijesto mora odstajati oko pola sata u hladnjaku. Kalupe u obliku medvjeđih šapa namažite mašću i pospite brašnom te punite tijestom. Napunjene kalupe pecite oko 15 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva.

Oblatne

Bezvremenske oblatne mnogima su omiljene. Savršeno su ukusne i hrskave, a recepti se prenose s koljena na koljeno. Za pripremu su vam potrebni mlijeko, šećer, margarin, keksi, orasi i oblatne. Smjesu podijelite u dva dijela, u jedan dodajte čokoladu, a u drugu vanilin šećer. Vrućom kremom premažite oblatne.

Blagdani se bliže, no još uvijek imate dovoljno vremena za pripremu ovih tradicionalnih i ukusnih kolača. Sve što vam je potrebno od sastojaka možete pronaći u prodavaonicama Super Konzum, Zeleni Plac i Tvornica Zdrave Hrane.

backgroundLayer 1