Rudeška cesta 169a, 10000 Zagreb, point.info@pointshoppingcenter.hr

Rižoto od tikve – jesenska senzacija

Svako godišnje doba ima svoj skriveni kulinarski adut. Tikva ili bundeva prava je jesenska senzacija koja se može pripremati na bezbroj načina. Ovaj put prezentirat ćemo ukusni rižoto koji mogu napraviti i početnici u nekoliko jednostavnih koraka. Pa krenimo!

POTREBNI SASTOJCI: 

  • 500 g muškatne tikve
  • 500 g riže za rižoto
  • 1,5 l povrtnog temeljca
  • 1 veliki luk
  • 100 g maslaca
  • svežnjić svježe kadulje
  • 100 g svježe ribanog sira parmezana
  • sol, papar

PRIPREMA: 

Prvo je potrebno očistiti tikvu i nasjeckati je na kockice približno veličine zalogaja. Zatim u dubokoj tavi na 50 grama maslaca stavite pirjati sjeckani luk dok ne omekša i dobije svoju prepoznatljivu karameliziranu boju. Kad je luk gotov, na red dolazi tikva koju je potrebno također pirjati nekih pet minuta dok malo ne omekša. Rižu dodajete u tu posudu i obavezno “pržite” na suho kako biste je glazirali. To je pravilo pravljenja rižota, neovisno o sastojcima. Ono što daje punoću okusa svakako je kvalitetan temeljac. Ako nemate vremena za domaći temeljac, poslužit će i povrtne kocke koje prema uputama treba rastopiti u vodi. Bitno je da je temeljac uvijek vruć kako ne biste prekinuli tijek kuhanja riže. 

Na početku dodajte 2 dcl vrućeg temeljca, a kasnije po potrebi dolijevajte ostatak. Bitno je da riža nikada ne ostane na suhom jer će zagorjeti. Možete dodati i malo bijelog vina. Dok rižoto lagano krčka, vi sitno nasjeckajte kadulju i naribajte parmezan

Rižoto je gotov kad je riža al dente kuhana i tikva omekšana. Preostaje vam maknuti tavu s vatre, umiješati kadulju i preostali maslac za kremoznost, posipati s malo parmezana (oko 70 g) i začiniti začinima. Rižoto je najbolje jesti odmah nakon spravljanja, servirajte ga u dublje tanjure i ukrasite s još parmezana i malo čilija ako želite ljutine. 

Ako slijedite ove korake, očekuje vas vrlo ukusno jelo – jesen na tanjuru. Ako nemate vlastiti vrt gdje možete nabaviti sve povrtne namirnice, posjetite Zeleni plac u prizemlju Pointa gdje ćete kod OPG proizvođača naći sve što vam je potrebno za spremanje ovoga jela. Isto tako, prodavaonice Super Konzum i Tvornica Zdrave Hrane imaju velik asortiman jesenskih namirnica i dodataka. 

backgroundLayer 1