Rudeška cesta 169a, 10000 Zagreb, point.info@pointshoppingcenter.hr

Što je sve potrebno za zimnicu?

Tradicionalno, zimnicu su radile naše mame, bake, prabake, njihove majke… Izrada zahtijeva dosta posla i vremena, ali vrijedi svake lipe jer na kraju dobivate domaće “darove” prirode koje možete koristiti cijelu zimu. 

Voće i povrće

Skoro sve voće i povrće koje je formom ostalo čvrsto nakon što je plod ubran možete koristiti za zimnicu. Pazite da je zrelo, ali ne prezrelo. To je ključna stavka kod postizanja savršenog okusa i teksture jer prezrelo voće nema dovoljno pektina koji je potreban za zgrušnjavanje. Ako i naiđete na plod koji je djelomično istrunuo, nemojte ga baciti. Samo odstranite one dijelove koji ne valjaju, a ostatak iskoristite. Iako vam se čini kao oduzimanje vremena, prebiranje voća i povrća prije nego što krenete s kuhanjem može u potpunosti utjecati na krajnji rezultat. Savjet: ako želite uključiti mlađe ukućane u izradu zimnice, ovo može biti savršen zadatak za njih.

Potreban pribor

Ono što vam vjerojatno prvo pada na pamet su staklenke u kojima se čuva zimnica. Ako niste iskusni u izradi zimnica, preporučujemo svake godine koristiti nove staklenke i čepove jer bilo kakvo oštećenje ili nepravilnost može rezultirati kvarenjem zimnice. Oblik, veličinu i boju birate prema vlastitim željama, ali vodite računa da nema potrebe raditi velika pakiranja ako se određena zimnica rijetko koristi ili je ne vole svi ukućani. Naravno, te staklenke i čepovi moraju biti sterilni. Također su vam potrebni lonci u kojima će se kuhati voće i/ili povrće, kuhače, ocat za kiseljenje, lijevak za lakše sipanje u posudice, sito, sol, papar te šećer za slatke zimnice. 

Čuvanje zimnice

Kad je sav posao obavljen, potrebno je pravilno skladištiti staklenke kako bi vaša zimnica što duže mogla trajati (osobito ako ste sve radili bez dodatnih konzervansa). Zato je najbolje birati zamračene ostave ili dio kuhinjskih elemenata gdje nema puno svjetlosti i topline. Jednom nakon otvaranja, teglice morate držati u hladnjaku i prilikom svakog konzumiranja koristiti čisti pribor za što dužu trajnost. 

Recept za džem od marelice

Za samo jednu staklenku džema potrebni su sljedeći sastojci. Naravno, ako želite više džema, udvostručite sve navedeno.

SASTOJCI:

  • 1,5 kg zrelih marelica
  • 1 kg šećera
  • 200 ml jabučnog soka
  • 1 veći limun

PRIPREMA:

Marelice očistite od koštica i odstranite sve neuporabljive dijelove, zatim ih narežite na komadiće i stavite u lonac zajedno s jabučnim sokom koji će pomoći sa zgrušnjavanjem. Kad smjesa proključa, smanjite temperaturu i kuhajte još 10-ak minuta. Dodajte šećer i miješajte dok se ne rastopi. Potom dodajte limunov sok i pustite da se kuha na umjerenoj vatri. Kad ste dobili željenu teksturu, maknite lonac s vatre i vrući džem prebacite u sterilne staklenke. 

Uz malo volje, kvalitetnih domaćih namirnica i provjerenih recepata i vi možete uživati u domaće spremljenoj zimnici. Posjetite Point, Zeleni plac, Super Konzum, Tvornicu Zdrave Hrane, dm i pronađite sve što vam je potrebno za izradu zimnice na jednom mjestu.

backgroundLayer 1