Što sve možete s ostacima hrane od blagdana
Blagdani su već iza nas, no ostaje pitanje što sa svom hranom koja je ostala. Činjenice su porazne, u Hrvatskoj se svakog dana baci oko tisuću tona hrane. Da ne biste bili dio ove statistike, poslužite se jednostavnim trikovima kako iskoristiti ostatke hrane i pripremiti nova jela u kojima će uživati cijela obitelj.
Zdrave salate
Ako ste pretjerali s finom hranom za blagdane, salate su odličan izbor za vraćanje organizma u ravnotežu. Potrebno je kupiti samo svježe namirnice, salatu i limun za dresing, koje možete pronaći na Zelenom Placu i u Konzum prodavaonici. Ostatke šunke ili mesa nasjeckajte na sitne kockice, prepržite ih na tavi ili direktno ubacite u smjesu. Ostatke kruha također narežite na što sitnije komadiće i ispecite ih u pećnici na 200 stupnjeva za hrskavost. Za dresing potreban je jogurt koji već vjerojatno imate u hladnjaku, malo iscijeđenog limuna, sol, papar – i salata je spremna!
Sarma bolognese
Nema bolje novogodišnje hrane od fine sarme. No ako ste skuhali veliku količinu, a ne želite zamrzavati, poslužite se sljedećim trikom. Meso izvadite iz lista kupusa i vilicom ga usitnite tako da približno izgleda kao smjesa za umak bolognese i ubacite ga u tavu na prethodno prepržen luk. Nakon kratke termičke obrade dodajte rajčicu u smjesu i sve začine kao što ih inače koristite i za svima omiljeni bolognese. Tijesto po želji skuhajte i voilà!
Rekonstrukcija kolača
Bili blagdani ili ne, kolači su uvijek dobrodošli u kućanstvu. Kako blagdanski kolači ne bi propali i završili u smeću, kreativnim receptima iznenadite svoje ukućane. Suhe kekse ili biskvite nadrobite u sitne komadiće i iskoristite kao podlogu za osvježavajući cheesecake ili mousse u čaši. Red drobljenog biskvita, red omiljene kreme, red svježeg voća i tako dok ne ispunite cijelu čašu.
Koji god recept odlučite isprobati, prilagodite ga svom ukusu i namirnicama u vašem hladnjaku.