Rudeška cesta 169a, 10000 Zagreb, point.info@pointshoppingcenter.hr

Začini za bolji dan

Začini obogaćuju svako jelo, no koliko znate o njihovim blagotvornim učincima na naše zdravlje? Otkrijte kako začinima možete oplemeniti svoju kulinarsku svakodnevicu, poboljšati raspoloženje i unaprijediti zdravstveno stanje!

Kurkuma
Začin koji slavnom curryju daje karakterističnu boju sadrži aktivnu tvar kurkumin – prirodni analgetik i jak antioksidans, a istraživanja pokazuju naznake da sprječava rast određenih stanica raka. Koristi se i u njezi tijela: malo tople vode i par žličica kurkume daju hranjivi peeling za lice.

Cimet
Zabilješke o njemu postoje u egipatskim, grčkim i rimskim rukopisima.
Već odavno uvriježen u pripremi kolača i raznih slastica, ovaj izvorno istočni začin sadrži visoki udio antioksidansa, čime pomaže tijelu u suzbijanju infekcija. Posebna ljekovitost mu se pripisuje u kombinaciji s medom. Prema istraživanjima, cimet pomaže u prevenciji srčanih oboljenja i dijabetesa, ublažava probavne smetnje, uklanja gljivične infekcije, poboljšava aktivnost mozga te je osnovni sastojak u detoksikacijskim dijetama.

Đumbir
Neizostavan u azijskoj kuhinji i ayurvedskoj medicini, đumbir smanjuje bol u mišićima, što ga čini savršenim proljetnim začinom, kad se dolaskom lijepog vremena počnemo više kretati. Djeluje protuupalno, pospješuje pamćenje i pomaže pri bolovima u želudcu. Dva centimetra dug komad đumbira ogulite i s nekoliko kriški limuna zalijte litrom kipuće vode za okrepljujući čaj po zimi, ili, u hladnoj verziji, s dodatkom limete i koromača, za osvježavajući ljetni napitak. Možemo ga dodavati u gotova sva hrvatska tradicionalna jela čime ćemo dobiti potpuno novi, jedinstveni okus. Gotovo da ne postoji jelo u kojem ne može biti dodatak.

Metvica
Metvicu, mentu ili nanu najčešće konzumiramo u obliku čaja, ali ona je i izvrstan začin raznim jelima. Izvrsno se slaže s krastavcima, graškom, mladim krumpirom i mrkvom, raznim voćem poput naranče, limuna, ananasa i dinje, čokoladom, umacima od vrhnja, jogurtom te janjetinom. Od začina odlična je u kombinaciji s korijandarom, češnjakom, peršinom, kardamonom i bosiljkom.
Blagotvorno djeluje na respiratorni trakt, smiruje kašalj i ublažuje astmu, zbog čega se preporučuje njezino inhaliranje. Povoljno utječe na probavu, smiruje glavobolju i pomaže pri relaksaciji tijela i duha.

Muškatni oraščić
U Europu je stigao iz Indije, gdje postoji višestoljetna tradicija korištenja ovog začina u ljekovite svrhe. U kuhinji ga najčešće koristimo u pripremi umaka, jela s mesom i nabujaka. Ima antibakterijsko djelovanje i redovitom konzumacijom povoljno utječe na probavni sustav. Ipak, nemojte pretjerati, jer više od 30 g dnevno može uzrokovati mučnine i glavobolje.

Kajenski papar
Kajenski papar pomaže pri mršavljenju jer ubrzava metabolizam i smanjuje želju za slanim i masnim jelima. Obični humus pretvorit će se prstohvatom kajenskog papra u egzotični namaz. U kombinaciji s mljevenom paprikom odličan je dodatak običnim kokicama, a nisu mu strani ni rižoti ni juhe.

Kim
Kim se već od davnina koristi kao ljekovito sredstvo. Osim u terapiji probavnih tegoba, možemo ga koristiti za poboljšavanje izlučivanja majčina mlijeka, kod kašlja, povišenog krvnog tlaka i šećera u krvi, manjka apetita, ekcema i dr. Od kima možemo kuhati čaj, koji je idealan kod dječjih kolika. Najbolje se slaže s jelima od kupusa, mahunarki, pečenjima, ciklom, jelima od divljači, varivom od kelja te mljeven u gulašima.

backgroundLayer 1