3 brza ručka za vegetarijance
Vrtite uvijek iste recepte koji vas umaraju i ujedno oduzimaju previše vremena? Ili vam možda dolaze prijatelji vegetarijanci u posjet? Pripremanje vege jela ponekad zna biti izazovno, no s ova tri brza i ukusna recepta zasigurno ćete iznenaditi svoje okusne pupoljke, a vaši prijatelji bit će siti i zadovoljni.
Popečci od tikvice s umakom od kiselog vrhnja
Klasični popečci od tikvice nisu neko novo otkriće, ali kada ih probate u kombinaciji s umakom od kiselog vrhnja, oduševit ćete se. Naribajte tikvice te im dodajte jaja, brašno, sol i papar. Ako vam smjesa izgleda pregusto ili prerijetko dodajte mlijeko ili brašno, ovisno što primijetite. U kiselo vrhnje narežite peršin i vlasac i dodajte malo limunova soka. Polpete žlicom stavljajte na zagrijano ulje. Pecite ih s jedne i druge strane dok ne poprime zlatno-žutu boju.
SASTOJCI
3 jaja
3 žlice brašna
2 veće tikvice
sol i papar
1 čašica kiselog vrhnja
stručak peršina
stručak vlasca
Grčka pita sa špinatom
Bogata pita punjena špinatom, lukom, sirevima i biljem koje je zamotano u hrskavom lisnatom tijestu. Zvuči primamljivo? Slažemo se. Ova brza i jednostavna ideja za brz i ukusan ručak itekako će zadovoljiti vaše gladne trbuščiće. Zagrijte pećnicu na 180°C, operite špinat, pospite ga s tri žlice soli i iscijedite. Stavite ga u veliku posudu te pomiješajte sa svim začinima. U namašćenu posudu za pečenje redajte polovicu listova lisnatog tijesta i na njih stavite mješavinu sa špinatom. Ostatkom tijesta prekrijte nadjev. Prelijte maslinovim uljem i pecite oko sat vremena dok tijesto ne postane hrskavo.
SASTOJCI
1500 g špinat
5 kom mladog luka
kopar
350 g feta sir
200 ml ulje maslinovo
sol
papar
2 kom jaja
500 g tijesto za pite
Složenac od patlidžana i sira
Kombinacija sira i patlidžana uvijek je dobra ideja. Udovoljite svojim okusnim pupoljcima i što prije pripremite ovo nezaobilazno jelo. Prepržite luk na ulju, dodajte rajčice, vodu, origano, peršin i sol te kuhajte na laganoj vatri 10 minuta. Složite jedan sloj patlidžana na dno posude za pečenje. Prelijte s 1/3 šalice umaka od rajčice i na vrh stavite kriške sira. Dodajte još jedan sloj patlidžana i prelijte s oko 1/2 šalice umaka od rajčice, a ostatak prelijte preko patlidžana. Pospite parmezanom te pecite na 160 stupnjeva oko 25 minuta.
SASTOJCI
1/2 šalice sjeckanog luka
1 žlica biljnog ulja
170 g umaka od rajčice
2/4 šalice vode
2 žličice sušenog origana
1/4 šalice peršina
1/2 žličice soli
1 veliki patlidžan
450 g narezanog sira
1 šalica naribanog parmezana
Bonus prilog:
U dm trgovini možete pronaći instant Bio prah za pripremu falafela i marokanskih burgera koji su gotovi za manje od pola sata.
Kako biste se što prije bacili na pripremu ovih ukusnih jela, uputite se prema trgovini Super Konzum, a ako želite neke sastojke zamijeniti zdravim alternativama, njih možete pronaći u dm trgovini ili Tvornici zdrave hrane.
Dobar tek!