Rudeška cesta 169a, 10000 Zagreb, point.info@pointshoppingcenter.hr

4 stvari koje morate znati o lubenici

Lubenica je mnogima prva asocijacija na pravo ljetno osvježenje. Poslije tjelovježbe može vam opustiti mišiće i sniziti krvni tlak. Bogata je vitaminima, mineralima i antioksidansima, a sastoji se uglavnom od vode – gotovo 92%! Donosimo vam još nekoliko zanimljivosti o ovoj slatkoj namirnici koje možda još uvijek ne znate.

Iz doba hijeroglifa…

Iako se prvotno smatralo da potječe iz Južne Afrike, ipak su drevni Egipćani uživali u lubenici još u drugom tisućljeću prije nove ere, o čemu svjedoče i hijeroglifi, a njene sjemenke pronađene su u grobnici faraona Tutankamona. U Španjolsku je stigla više od 1000 godina kasnije, a do 17. stoljeća bila je rasprostranjena u cijeloj Europi. 

Voće ili povrće?

Slatka je i smatramo je voćem, no lubenica zapravo nije voće. Ona je plod jednogodišnje biljke te se mora svake godine iznova saditi i spada u porodicu tikvi, baš kao i buče i krastavci.

Može biti i žute boje 

Lubenica ne mora biti crvene boje iznutra! Izuzetno hranjiva i zdrava, žuta lubenica nešto je manja, sočnija od crvene i nema toliko puno sjemenki. Za razliku od crvene lubenice čiji je glavni sastojak likopen, žuta lubenica bogata je beta karotenom. Njen okus sličan je medu i marelici, dok je njena kora nešto deblja.

Ima jestivu koru

U mnogim zemljama lubenica se jede cijela, negdje se jede kisela, a njene sjemenke smatraju se poslasticom. Svi njeni dijelovi jestivi su, a kora joj je posebno bogata nutrijentima, naravno, ako je iz organskog uzgoja. Stoga, sljedeći put nemojte baciti koru, već isprobajte neki novi recept i iskoristite je primjerice za ukusan sok ili salatu, a sve sastojke, kao i neodoljivo sočnu lubenicu, pronađite u Super Konzumu i na Zelenom placu

backgroundLayer 1