5 brzinskih ideja za večeru kad ste u stisci s vremenom
Današnji ritam života često ne dopušta dovoljno vremena za kuhanje pa postaje ključno osloniti se na brze i jednostavne recepte kako bismo održali ravnotežu između poslovnih obveza, obitelji i slobodnog vremena.
Stoga vam donosimo pet ukusnih i brzinskih recepata za večeru, posebno dizajniranih za one koji su u stisci s vremenom.
Škampi s maslacem od češnjaka
Sastojci:
- 4 žlice neslanog maslaca
- 500 g sirovih škampi – očišćenih, oguljenih
- sol i mljeveni crni papar
- 1 žličica paste od češnjaka
- 1 žlica paste od čili papričica ili paste od crvene paprike
- 1 žlica svježeg soka od limuna
- 1 žličica suhog peršina
- ½ žličice mljevene crvene paprike, prilagodite okusu
Priprema:
Zagrijte 2 žlice maslaca u tavi na srednje jakoj vatri. Zatim začinite kozice solju i paprom po ukusu. Nakon toga ubacite škampe u tavu i dodajte pastu od češnjaka i pastu od čili papričice. Promiješajte da se sjedini. Kuhajte 4 – 5 minuta ili dok škampi ne postanu ružičasti i neprozirni. Umiješajte sok od limuna i preostale 2 žlice maslaca te miješajte da se potpuno sjedini. Pospite suhim začinskim biljem i poslužite.
Škampi s maslacem od češnjaka ukusni su posluženi sami ili posluženi preko riže, tjestenine ili povrća kao obrok.
Penne alla vodka
Sastojci:
- 2 žlice maslaca
- 3 češnja češnjaka sitno nasjeckana
- 2 žlice paste od rajčice
- 1 žličica talijanskog začina
- ½ žličice soli
- ½ žličice mljevenog crnog papra
- ½ šalice votke
- ½ šalice vode za tjesteninu
- 250 ml gustog vrhnja
- 500 g svježe naribanog parmezana
- 500 g penne tjestenine
Priprema:
Otopite maslac u velikoj tavi na srednje jakoj vatri pa dodajte češnjak i kuhajte dok ne zamiriše, oko minutu. Zatim dodajte pastu od rajčice, talijanski začin, sol i papar te miješajte i kuhajte dok pasta od rajčice ne zamiriše, također oko minutu. Nakon toga ulijte votku i vodu za tjesteninu te miješajte i kuhajte dok se ne počne zgušnjavati, zatim dodajte vrhnje, promiješajte i kuhajte još jednom prije dodavanja parmezana, miješajući dok se ne rastopi. Na kraju dodajte tjesteninu i još jednom promiješajte te poslužite sa svježe nasjeckanim peršinom za ukras, po želji.
Pizza na baguette kruhu
Sastojci:
- francuski kruh
- meso po želji
- povrće po želji
- sir po želji
Priprema:
Prerežite francuski kruh na pola. Premažite ga ili pošpricajte uljem. Napunite sastojcima koje volite pa stavite u zagrijanu pećnicu na 190 stupnjeva C 10 – 15 minuta. Na kraju prelijte umakom od balzamičnog octa. Povrće, ako ga stavljate na pizzu, propirjajte, kao i meso ako stavljate svježe kobasice.
Zapečena piletina s brokulom
Sastojci:
- 50 g brokule
- 300 g pilećih prsa
- 1 glavica crvenog luka
- 1 rajčica ili 100 g cherry rajčica
- 2 žlice ulja
- 1 žličica soli
- 1/3 žličice crnog papra
- 1 žličica sušenog češnjaka
- 100 g krem-sira
Priprema:
Sve sastojke pomiješajte u vatrostalnoj posudi. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva C i pecite 20 – 30 minuta. Poslužiti s rižom.
Bakina juha od rajčice
Sastojci:
- 2 žlice maslaca
- 1 žlica višenamjenskog brašna
- 500 ml koncentrata od rajčice
- 1/2 šalice vode
- 2 žlice šećera
- 1/8 žličice soli
- 3/4 šalice kuhanih širokih rezanaca od jaja
- nasjeckani svježi peršin, po želji
Priprema:
U loncu na srednje jakoj vatri otopite maslac. Dodajte brašno i promiješajte da nastane glatka pasta. Postupno, uz stalno miješanje, dodajte sok od rajčice i vodu. Zatim kuhajte i miješajte dok se ne zgusne, oko 2 minute. Dodajte šećer i sol. Na kraju umiješajte rezance od jaja i zagrijte te, po želji, pospite peršinom.
Navedeni recepti nude raznovrsne opcije, bilo da ste ljubitelj morskih plodova, tjestenine, piletine ili tradicionalnih juha. Sjetite se, večera ne mora biti komplicirana da bi bila ukusna i zadovoljavajuća. Svi sastojci potrebni za ta ukusna jela dostupni su u Tvornici Zdrave Hrane, dm-u, Zelenom placu i Super Konzumu. Iskoristite ove jednostavne recepte kako biste uživali u finim večerama, čak i kada ste ograničeni s vremenom. Uživajte u pripremi i, naravno, u svakom zalogaju. Dobar tek!