Rudeška cesta 169a, 10000 Zagreb, point.info@pointshoppingcenter.hr

Bakina gibanica

Vikend bez kolača ili slastica, u prijašnja je vremena bio nezamisliv. Bake bi se ranom zorom ustajale kako bi najprije prikupile sve sastojke za objed (svježe mlijeko, sir, jaja…), a zatim su se bacale na pripremu jednostavnih, ali ukusnih jela. Jedno od takvih je i tradicionalna gibanica ili savijača punjena sirom, makom ili orasima. Za povratak u slatku prošlost, poslužite se priloženim receptom. 

Sastojci za tijesto:

(iako su bake više-manje koristile “odokativnu” metodu ili pak samo šalice kao mjeru, sveli smo to na jasniju gramažu)

  • 800 g oštrog brašna
  • 2 dl toplog mlijeka
  • 40 g šećera
  • 1 dl ulja
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 2 žlice ruma
  • 1 vanilin šećer
  • pola žlice soli
  • 1 cijelo jaje
  • 2 žumanjka
  • ribana korica od limuna

Sastojci za nadjev:

  • 350 g maka, sira ili oraha
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 žlice ruma
  • 3 dl kipućeg mlijeka

Priprema: 

Svježi kvasac stavite u 1 dl toplog mlijeka i 20 g šećera. Nakon što je fermentirao, pomiješajte sve sastojke – prosijano brašno, šećer, ulje, kiselo vrhnje, rum, vanilin šećer, sol, jaje, 2 žumanjka, limunovu koricu, fermentirani kvasac i toplo mlijeko. Smjesu rukama zamijesite i ostavite najmanje 1 sat da se digne. Za to vrijeme u kipuće mlijeko stavite sve sastojke za nadjev, zatim smanjite vatru i kratko prokuhajte uz miješanje. Kada se malo rashladi (može biti i toplo), lagano umiješajte snijeg od dva bjelanjka. Isto ponovite i za drugu gibanicu.

Nakon toga tijesto razvaljajte i svaku od strana namažite punjenjem pa motajte od rubova prema sredini. Kad se obje gibanice sretnu u sredini, prerežite tijesto po dužini da biste dobili dvije odvojene gibanice. Lim za pečenje nauljite, stavite gibanice i ostavite ih na toplom da se još malo uzdignu. Pecite ih na 160 do 170° C oko 40 do 45 minuta.

Sastojke za bakinu gibanicu pronaći ćete u prodavaonicama Super Konzum, Tvornici Zdrave Hrane te na Zelenom placu

backgroundLayer 1