Bakina gibanica
Vikend bez kolača ili slastica, u prijašnja je vremena bio nezamisliv. Bake bi se ranom zorom ustajale kako bi najprije prikupile sve sastojke za objed (svježe mlijeko, sir, jaja…), a zatim su se bacale na pripremu jednostavnih, ali ukusnih jela. Jedno od takvih je i tradicionalna gibanica ili savijača punjena sirom, makom ili orasima. Za povratak u slatku prošlost, poslužite se priloženim receptom.
Sastojci za tijesto:
(iako su bake više-manje koristile “odokativnu” metodu ili pak samo šalice kao mjeru, sveli smo to na jasniju gramažu)
- 800 g oštrog brašna
- 2 dl toplog mlijeka
- 40 g šećera
- 1 dl ulja
- 3 žlice kiselog vrhnja
- 2 žlice ruma
- 1 vanilin šećer
- pola žlice soli
- 1 cijelo jaje
- 2 žumanjka
- ribana korica od limuna
Sastojci za nadjev:
- 350 g maka, sira ili oraha
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 žlice ruma
- 3 dl kipućeg mlijeka
Priprema:
Svježi kvasac stavite u 1 dl toplog mlijeka i 20 g šećera. Nakon što je fermentirao, pomiješajte sve sastojke – prosijano brašno, šećer, ulje, kiselo vrhnje, rum, vanilin šećer, sol, jaje, 2 žumanjka, limunovu koricu, fermentirani kvasac i toplo mlijeko. Smjesu rukama zamijesite i ostavite najmanje 1 sat da se digne. Za to vrijeme u kipuće mlijeko stavite sve sastojke za nadjev, zatim smanjite vatru i kratko prokuhajte uz miješanje. Kada se malo rashladi (može biti i toplo), lagano umiješajte snijeg od dva bjelanjka. Isto ponovite i za drugu gibanicu.
Nakon toga tijesto razvaljajte i svaku od strana namažite punjenjem pa motajte od rubova prema sredini. Kad se obje gibanice sretnu u sredini, prerežite tijesto po dužini da biste dobili dvije odvojene gibanice. Lim za pečenje nauljite, stavite gibanice i ostavite ih na toplom da se još malo uzdignu. Pecite ih na 160 do 170° C oko 40 do 45 minuta.
Sastojke za bakinu gibanicu pronaći ćete u prodavaonicama Super Konzum, Tvornici Zdrave Hrane te na Zelenom placu.