Rudeška cesta 169a, 10000 Zagreb, point.info@pointshoppingcenter.hr

Brze i neodoljive kremaste juhe 

Krem juhe odlična su okrijepa dolaskom hladnijih dana, a većinu sezonskog povrća možete pretvoriti u ukusan obrok. Bundeva, kesten i gljive odlična su baza za zdravu kremastu juhu, a s dodatkom ječma, heljde ili slanutka možete ih pretvoriti u cjelovit ukusan obrok. Krem juhe bogate su vlaknima i proteinima koji će vas učiniti sitima i ubrzati metabolizam. Za vas smo odabrali nekoliko recepata koji će oduševiti i najizbirljivije nepce i natjerati vas u kuhinju. 

Juha od bundeve i batata 

Teško je zamisliti jesen bez bundeve, jedne od najprepoznatljivijih namirnica koja je bogata proteinima, vitaminima i mineralima. U kombinaciji s batatom možete napraviti lagan i zasitan obrok u svega 30 minuta. Uz 300 grama tikve i 150 grama batata potrebni su vam češnjak, luk, chili papričica, muškatni oraščić i himalajska ili obična sol. Navedene sastojke potrebno je kuhati na laganoj vatri u pola litre vode. Finalni korak u pripremi je blendanje dobivene smjese dok ne postane glatka i kremasta. Vodu iz juhe polako dodajte sve dok ne dobijete željenu gustinu. Ako ste ljubitelj egzotičnih začina, u juhu možete umiješati i kurkumu. Za dekoraciju vam može poslužiti bučino ili maslinovo ulje te suncokretove sjemenke. 

Juha od kestena 

Kesten je još jedan od simbola jeseni, kojeg smo najčešće navikli jesti pečenog ili u obliku kesten pirea. Bogat je ugljikohidratima, odličan je izvor vitamina C te je idealan u obliku kremaste juhe. Priprema je jednostavna, a spoj zemljanog okusa i prirodne slatkoće namirnice neće vas ostaviti ravnodušnim. Kestene je potrebno peći prije pripreme juhe, a nakon toga ih staviti u lonac i pustiti da voda proključa. Ponovite postupak i pecite kesten na 220 stupnjeva između 20 do 25 minuta. Dok se kesteni hlade pirjajte poriluk i celer na maslinovom ulju. Dodajte im grubo nasjeckane kestene, temeljac te začine poput soli, papra i muškatnog oraščića. Navedene sastojke kuhajte pola sata, a zatim izblendajte. Vaša juha je spremna, a možete je poslužiti s kiselim vrhnjem, peršinom i malo nasjeckanih kestena. 

Juha od aromatičnih gljiva

Kremasta juha od gljiva jednostavna je za pripremu, a njen okus će vas oduševiti na prvu. Kako biste pripremili ovu jesensku poslasticu, gljive je potrebno prvo skuhati pa pržiti na peršinu i luku. Nakon 30 minuta, gljive ohladite, zgnječite i napravite pire od njih. Umiješajte ga u litru zagrijane vode, dodajte sol i papar te sve promiješajte i kuhajte nekoliko minuta. Kada se juha ohladi, u nju možete umiješati vrhnje. Na kraju, ukrasite je peršinom i spremna je za degustaciju!

Sve sastojke za juhe možete pronaći u trgovinama Tvornica zdrave hrane, Zeleni plac i Super Konzum. Dobar tek!

backgroundLayer 1