Delikatese od čvaraka
Diljem Lijepe Naše svake se rane zime tradicionalno sprema kolinje. Osim ukusnih kobasica, šunki i ostalih komada mesa, posebna se pažnja pridaje čvarcima. Iako je riječ o prženom svinjskom masnom tkivu, nakon dugotrajnog procesa izrade čvarci postaju prava delikatesa. Tradicionalno se jedu uz samo malo soli i šnitu kruha, ali mogu biti i sastojci nekih drugih finih a jednostavnih jela…
Pogačice od čvaraka
Sastojci:
- 150 do 250 g čvaraka
- 700 g brašna
- 2 vrećice suhog kvasca
- 1 žličica šećera
- 2 žličice soli
- 100 ml ulja
- 450 ml toplog mlijeka
- 2 žlice kiselog vrhnja
Priprema:
Prvi korak je najteži – mljevenje čvaraka – a potom je recept vrlo jednostavan za izradu. Od svih sastojaka umijesite dizano tijesto, a nakon što se ono odmori i udvostruči svoj volumen, razvaljajte ga na debljinu od 1 centimetar. Cijelu površinu tijesta premažite sitno usitnjenim čvarcima i začinite. Slobodno budite odrješiti sa začinima (sol i papar) jer čvarci to “traže”. Sljedeći korak je preklapanje tijesta baš kao što biste to radili s velikim papirom; preklapajte ga sve dok više ne možete, a potom ga ostavite da odstoji 30 minuta. Razvaljajte ga na debljinu 2 cm i proizvoljno izrežite oblike svojih pogačica. Posložite ih na papir za pečenje i premažite jajetom za sjaj. Potom se ponovno moraju odmoriti 30 minuta i onda su spremni za pečenje u zagrijanoj pećnici na 200℃ oko 25 min. Poslužite tople!
Namaz od čvaraka
Tradicionalno u namaz od čvaraka ide samo dodatak soli i papra, ali to su samo čvarci s drugačijom teksturom. Mi vam predlažemo ipak nešto kreativniji namaz!
Sastojci:
- 300 g čvaraka
- 2 jaja
- 6 kiselih krastavaca
- sol
- papar
- ljuta ili slatka crvena paprika
Priprema:
Pripremu započnite kuhanjem tvrdo kuhanih jaja koje je potrebno ohladiti prije blendanja. Dok čekate jaja da se ohlade, usitnite kisele krastavce na male komadiće. Zadnji korak je prebaciti sve sastojke u blender, začiniti prema želji i blendati dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Vaša pašteta od čvaraka je gotova i možete je držati u hladnjaku u staklenki nekoliko dana.
Za ove ukusne delicije potrebni su vam, naravno, čvarci. Zato pravac u Point i na Zelenom placu te u Super Konzumu pronađite kvalitetne i ukusne domaće čvarke. Bilo da ih jedete samostalno ili u sklopu ovih recepata, s čvarcima ne možete pogriješiti. Dobar tek!