Deserti s voćem koje je najukusnije jesti u listopadu
Kišne jesenske dane najbolje je zasladiti ukusnim domaćim slasticama. Zasučite rukave i uz ove jednostavne recepte na najbolji način iskoristite sezonsko voće koje volimo svi.
Drobljenac od kruške
Veoma jednostavna slastica za pripremu, a oduševljava mnoge – drobljenac ili crumble od krušaka. Odličan je za kasnovečernje deserte kad vas uhvati želja za slatkim ili pak ako vam dolaze nenajavljeni gosti jer ovaj je desert gotov za svega 40-ak minuta. Potrebni sastojci su:
Za kruške:
4 zrele kruške
60 g šećera
1 vanilin šećer
korica ½ limuna
2 žličice ruma
cimet
muškatni oraščić
Za tijesto:
100 g zobenih pahuljica
120 g krupno sjeckanih badema
80 g šećera
80 g oštrog brašna
120 g hladnog maslaca
Kruške ogulite i nasjecite na veće komadiće, pomiješajte sa svim začinima i sastojcima i pustite da se sokovi prožmu. Za to vrijeme pripremite tijesto u jednoj posudi gdje ćete sve sastojke povezati rukama. Poanta je da dobijete mrvičastu ali jednoličnu smjesu kojom ćete prekriti kruške. Plitku posudu za pečenje namastite maslacem, na nju položite kruške i pospite ih smjesom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20 minuta dok korica ne dobije zlatnu boju. Za element iznenađenja, poslužite topao drobljenac s kuglicama sladoleda od vanilije. Vjerujte nam, slastica je za prste polizati!
Pita od jabuka
Sljedeća ukusna delicija je tradicionalna pita od jabuka koja će vas zasigurno vratiti u djetinjstvo kad su mama ili baka vikendom pripremale ukusne pite. Kako su jabuke voće koje obilježava listopad, bilo bi šteta ne pripremiti ovaj recept.
Tijesto:
4 jaja
2 čaše šećera
1 čaša ulja
1 čaša jogurta
½ čaše mlijeka
3 čaše glatkog brašna
1 prašak za pecivo
Nadjev:
1 kg naribanih jabuka
1 žličica cimeta
1 čaša šećera
2 vanilin šećera
5 žlica griza
Naribanim jabukama dodajte šećer i vanilin šećer i kratko ih pirjajte na laganoj vatri dok ne omekšaju i puste svoj sok. Nakon što maknete smjesu s vatre, dodajte cimet i griz. Dok se nadjev hladi, pripremite biskvit. Jaja prvo umutite sa šećerom pa dodajte sve mokre sastojke. Preostale suhe sastojke polako dodavajte dok miksate smjesu kako se ne bi stvorile grudice. Sad slijedi najbolji dio. Prvo samo dio smjese stavite u kalup za pečenje i pecite 10 minuta na 180°C. Na polupečeno tijesto stavite nadjev od jabuka, prelijte ostatkom smjese za biskvit i pecite 20-ak minuta na istoj temperaturi. Čačkalicom provjerite je li biskvit gotov prije negoli ga izvadite iz pećnice. Najbolje ga je konzumirati kad se ohladi na sobnu temperaturu, a za dekoraciju koristite šećer u prahu.
Knedle sa šljivama
Nezaobilazan desert svake jeseni su i svima poznate knedle sa šljivama. Iako ih se danas može kupiti već pripremljene, domaća verzija svakako je ukusnija.
1,2 kg krumpira
1 žličica soli
2 jaja
300 g glatkog brašna
šljive
70 ml ulja
150 g krušnih mrvica
cimet
Krumpir skuhajte i ispasirajte te ga ostavite da se ohladi. Krumpiru dodajte 2 velike žlice ulja, sol, jaja i dobro promiješajte te na kraju umiješajte brašno. Šljivama odstranite koštice i krenite s izradom knedli. Kad voda u loncu proključa, posolite je i ubacujte knedle. Oblikujte ih i direktno ubacujte u kipuću vodu. Gotove su čim isplivaju na površinu. Kao završni korak, na ulju prepržite krušne mrvice i prelijte po gotovim knedlama. Po želji knedle pospite mješavinom šećera i cimeta. Ako šljive nisu dovoljno slatke, uvijek postoji trik. Prilikom oblikovanja knedli u šljive dodajte žličicu cimeta i šećera. Dobar tek!
Sad kad znate sve što vam je potrebno za ove ukusne deserte, sastojke za njihovu pripremu pronađite na Zelenom placu, u Super Konzumu, dm-u i Tvornici Zdrave Hrane.