Rudeška cesta 169a, 10000 Zagreb, point.info@pointshoppingcenter.hr

Domaći pekmez i džem za prste polizati

Naše bake i mame svake godine spravljale su domaće pekmeze, džemove ili marmelade za cijelo kućanstvo pa pomisao na domaći pekmez od šljiva mnoge vraća u djetinjstvo. Izrada može potrajati, ali je zato rezultat ukusna slastica koja će oplemeniti svaki doručak. Postanite i vi majstor domaćih proizvoda od ukusnog sezonskog voća! 

Pekmez od šljiva

Najpoznatiji pekmez svakako je onaj od šljiva. Nema zlatnog pravila kad je recept u pitanju jer vaš ukus ovdje igra veliku ulogu. Tradicionalni recept nalaže da se za pripremu pekmeza šljive trebaju sjediniti sa šećerom i kuhati na laganoj vatri duže vrijeme. Količina šećera ovisi o tome kakav pekmez preferirate, ali i o slatkoći šljiva. 

SASTOJCI: 

  • 5 kg očišćenih šljiva
  • 1 kg šećera
  • 2 žlice cimeta (po želji)
  • 2-4 vrećice vanilin šećera (po želji).

Dobro očistite šljive i izvadite koštice, zatim polovicu šećera stavite u duboki lonac i dodajte šljive. Kuhajte na laganoj vatri uz miješanje kako pekmez ne bi zagorio. Nakon otprilike četiri sata kuhanja, šljive će se raspasti u potpunosti i tad dodajte ostatak šećera. Nastavite kuhati dok sva tekućina ne ispari i pekmez ne postigne gustu konzistenciju. Pred kraj, po želji možete dodati i cimet i vanilin šećer za puniji okus pekmeza. 

Vrući pekmez ulijte u staklene posude koje ste sterilizirali u pećnici na 100-110 stupnjeva 10 minuta. Zaklopite i preokrenite staklenke kako bi se stvorio vakuum. Čuvati na suhom i hladnom mjestu. 

Džem od marelica

Ako ste se ikad zapitali koja je razlika između džema i pekmeza, tajna je u vremenu kuhanja. Pritom, džem se može raditi od više različitog voća dok se pekmez spravlja od samo jedne vrste voća. 

Za pripremu džema od marelica potrebni su sljedeći sastojci:

  • 1,5 kg svježih marelica
  • 1 kg šećera
  • 200 ml jabučnog soka
  • 1 veći limun
  • komadić maslaca

Očišćene marelice narežite na komade pa ih kuhajte u dubokoj posudi s jabučnim sokom. Nakon što smjesa zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte još 10 minuta. Zatim dodajte šećer i sok limuna; neka sve krčka još dvadesetak minuta na srednjoj temperaturi. Kad je kuhanje gotovo, dodajte komadić maslaca i pustite da se smjesa malo ohladi. Za to vrijeme sterilizirajte staklenke i prebacite džem u njih.

Voće za izradu pekmeza ili džema birajte sami, a predlažemo vam da se držite sezonskog voća. Sve namirnice za spravljanje možete pronaći u Super Konzumu, Tvornici zdrave hrane i na Zelenom placu

backgroundLayer 1