Rudeška cesta 169a, 10000 Zagreb, point.info@pointshoppingcenter.hr

Idealan dodatak čaju: stevija, šećer ili med?

Jedan od omiljenih zimskih napitaka – čaj, osim što je zdrav, pridonosi ukupnom ugođaju i doživljaju praznične atmosfere. Čajeve je najbolje piti nezaslađene, ali ako ste od onih koji ipak vole slatke čajne napitke, otkrivamo vam čime je najzdravije zasladiti ih.

Čaj, šećer i med

Industrijski bijeli šećer najzastupljenije je sladilo koje koristimo, a osim njega postoji i smeđi šećer koji je istog sustava kao i bijeli, no razlikuje se u načinu prerade te je samim time i zdraviji. Međutim, pri kupnji smeđeg šećera morate voditi računa o tome da nije tek riječ o bijelom obojenom šećeru. Nerafinirani smeđi šećer možete potražiti u dm trgovini te u Tvornici zdrave hrane.

S druge strane, med se sastoji od otprilike 80% šećera, što znači da ima veliki udio glukoze i fruktoze, ali, za razliku od klasičnog šećera, neprerađeni med ima razna antibakterijska i antivirusna svojstva. Med nikako nemojte stavljajti u vruć čaj jer će zbog visoke temperature izgubiti svoja ljekovita svojstva, već pričekajte da čaj postane mlak.

Stevija i čaj

Stevija je ekstrakt biljke kojoj se pripisuju različita ljekovita svojstva. Ima manje kalorija od šećera i snižava visoki krvni tlak, a svojstva ne mijenja ni na visokim temperaturama, tako da se, osim za zaslađivanje napitaka, može koristiti i za pripremu zdravih kolača. Stevija je znatno slađa od šećera, oko 300 do 400 puta. Kako nismo navikli na njezin okus, na tržištu su se pojavile mnoge mješavina koje se dodaju steviji. U Tvornici zdrave hrane i dm-u možete pronaći 100% organski prah stevije koju, ako želite, možete sami izmiješati sa sastojcima koje želite i dobit ćete ukusan zaslađivač s vrlo malo kalorija.

Idealan dodatak čaju zapravo je onaj u kojemu najviše uživate. Želimo da vam ovaj Božić bude zdrav, sladak i topao, baš kao i neki čajevi.

backgroundLayer 1