Ideje za laganu proljetnu večeru
Svima je dobro poznata činjenica da je doručak najvažniji obrok u danu. Iako istinito, nikako ne smijemo otpisati večeru kao obrok koji ne zahtijeva planiranje. Vrijeme vani možda govori jesen, no ljeto samo što nam nije pokucalo na vrata pa vam donosimo ideje za lagane proljetne večere koje će pronaći trajno mjesto na vašem večernjem meniju.
Kus kus s piletinom
Večera koja ne zahtijeva puno pripreme ni sastojaka, a za njezinu pripremu bit će vam potrebno samo 45 minuta. Kus kus je odličan izvor selena, lako probavljiv i time idealan za večeru, a u kombinaciji s piletinom postaje neodoljiv. Potrebni su vam luk, piletina, pileći temeljac, leća i rikula. Narezani luk zajedno s narezanom piletinom prepecite na maslinovom ulju. Prepečeni luk izvadite i ocijedite, a zagrijani pileći temeljac prelijte preko kus kusa i ostavite desetak minuta. Piletini dodajte leću, malo posolite i prelijte vodom te kuhajte dvadesetak minuta. Kad ocijenite da je leća skuhana, ocijedite je te zajedno s piletinom dodajte u kus kus. Sve zajedno promiješajte, dodajte rikulu, začinite maslinovim uljem i limunovim sokom te ukrasite ploškama zapečenog luka.
Pljeskavice od tikvice i parmezana
Ako se u večernjim satima zaželite sočnog burgera, ova alternativa sigurno će udovoljiti vašim okusnim pupoljcima. Vrijeme pripreme je oko 45 minuta, a većinu sastojaka već imate u svojoj kuhinji. U posudi pomiješajte jaje, luk, peršin, sol i papar, a u drugoj posudi naribajte tikvicu te je odložite na papirnati ručnik i iscijedite višak tekućine. U prvu smjesu dodajte tikvice i parmezan te sve to dobro izmiješajte. Razdvojite smjesu na četiri dijela i oblikujte pljeskavice te ih na maslinovom ulju pecite na jednoj strani 3-4 minute. Kad poprime smeđu boju s donje strane, zajedno s tavom ih premjestite u prethodno zagrijanu pećnicu (200 stupnjeva) i ostavite desetak minuta. Gotove pljeskavice možete jesti u obliku burgera ili zasebno: kako god vam više odgovara, one će uvijek biti jednako ukusne.
Pašteta od tune
Pašteta od tune stvarno je brza, ukusna i jednostavna! Sastojci koju su vam potrebni su konzerva tune, žlica rastopljenog maslaca, jedna do dvije žlice maslinovog ulja, jedan ili dva režnja češnjaka (ovisno koliko ga volite), manja glavica luka, malo crvene slatke paprike kako bi pašteta poprimila zavodljivu ružičastu boju, žlica origana i bosiljka te naši trajni kuhinjski pomagači, sol i papar. Sve sastojke skupa izmiješajte, stavite u blender i miksajte dok pašteta ne bude ujednačene konzistencije. Paštetu možete namazati na rižine krekere ili je možete poslužiti uz svježe tostiran kruh i sezonsko povrće po želji, a neodoljiva je i u kombinaciji s mladim sirom, maslinama ili kiselim krastavcima.
Nedostaju vam neki sastojci? Navratite u Super Konzum, Tvornicu zdrave hrane, dm ili kupite svježe povrće na našem Zelenom placu i uživajte u kuhanju!
Dobar tek!