Jednostavni kolači za koje nije potrebna pećnica
Često se ljeti zbog visokih temperatura izbjegava korištenje pećnice u kućanstvu, što rezultira izostankom vaših omiljenih kolača i slastica s ljetnog menija. Kako biste izmamili osmijeh vaših najbližih, pripremite im jedan od ovih ukusnih kolača za čiju pripremu pećnica nije niti potrebna.
Kolač s bazom od keksa
Vrlo jednostavan i praktičan način za zamjenu biskvita u kolaču je podloga od keksa. Ljetno doba obiluje ukusnim voćem pa biste svoj standardni recept za cheesecake mogli upotpuniti voćnim dodacima, preljevom, kremom od voća ili svježim komadima voća. Ako niste ljubitelji sira i voća, uvijek možete napraviti čokoladnu verziju kolača s bazom od keksa.
Potrebni sastojci:
- 500 ml mlijeka
- 500 ml vrhnja za šlag
- 12 žlica gustina (cca 110 g)
- 1 vanilin šećer
- 10 dag čokolade za kuhanje
- 10 dag bijele čokolade
- 4 žlice šećera
- Petit keksi
Pomiješajte mlijeko i vrhnje za šlag, a mali dio tekućine razmutite s gustinom i vanilin šećerom. Izmiješanu smjesu stavite kuhati. Nakon što zavrije, umutite smjesu gustina i šećera te neprestano miješajte dok se ne stisne; dovoljno je nekoliko minuta kuhanja. Skuhanu kremu podijelite u dva dijela: u jedan dio umiješajte čokoladu za kuhanje, u drugu polovicu bijelu čokoladu. Bitno je da je smjesa topla kako bi se čokolada rastopila i lako sjedinila s kremom. Na kekse premazane mlijekom prvo položite tamnu kremu, zatim na nju svijetlu kremu i po želji na vrh možete staviti šlag. Voilà, vaš kolač je gotov!
Voćna rapsodija
Torta od palačinki s voćnom kremom zvuči osvježavajuće, zar ne? Prema omiljenom receptu ispecite 20 palačinki i pripremite ovaj jednostavan nadjev.
- 250 g mascarpone sira
- 400 ml tučenog vrhnja
- aroma vanilije
- 1 vanilin šećer
- ribana korica limuna
- 500 g jagoda ili drugog voća po želji
Mikserom istucite tučeno vrhnje i umiješajte sve ostale sastojke osim voća. Voće narežite na tanke trake i započnite sastavljanje torte. Na svaku palačinku nanesite kremu i svježe voće te tako nastavite do vrha dok vam ne ponestane sastojaka. Pustite neka se rashladi u hladnjaku i uživajte u ljetnoj torti.
Tiramisu u časi
Za sve ljubitelje kave ovo je nezaobilazan kolač. Umjesto u plehu, malu količinu možete napraviti u prozirnim čašama i iznenaditi goste ili ukućane nakon ručka. Potrebni sastojci su:
- 40 dag piškota
- šalica i pol skuhane kave
- 5 svježih jaja
- 5 žlica šećera u prahu
- 50 dag mascarpone sira
- kakao u prahu
Odvojite bjelanjke od žumanjaka i mikserom zamutite žumanjke sa sirom. Miksajte sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Bjelanjke u odvojenoj posudi istucite u snijeg; za čvršći snijeg dodajte prstohvat soli. Koristeći se žlicom, smjesi žumanjaka i sira postupno dodajte izrađeni snijeg. Nakon što je krema gotova, preostaje vam samo još natopiti piškote u kavi i posložiti red kreme i red piškota do vrha čaše. Na vrhu posipajte kakao u prahu i pustite da kolač odstoji u hladnjaku za najbolji rezultat.
Sve potrebne sastojke za spravljanje jednostavnih i brzih kolača možete pronaći u Pointu u Super Konzumu, Tvornici Zdrave Hrane, na Zelenom placu i u dm-u, a ako ipak nemate volju išta spravljati, uvijek se možete zasladiti u Torterie Macarons s gotovim slasticama.