Rudeška cesta 169a, 10000 Zagreb, point.info@pointshoppingcenter.hr

Kako smanjiti otpad od hrane i uštedjeti

Suočeni smo s porastom životnih troškova te, sukladno tome, mnoge obitelji razmišljaju kako smanjiti nepotrebne izdatke i što više uštedjeti, a da pritom ne srozaju svoj životni standard. Porazna činjenica da prosječan stanovnik Republike Hrvatske proizvede čak 71 kg otpada godišnje, od čega je 40 % jestivi dio, znatno utječe na financijsku sliku pojedinca. Postoji nekoliko načina na koje možete smanjiti vlastiti otpad od hrane i tako uštedjeti novac te pridonijeti kućnom budžetu.

Planiranje obroka i nabave namirnica

Planirajte svoje obroke unaprijed i kupujte samo ono što vam je potrebno. Prije odlaska u trgovinu napravite popis namirnica. Tako ćete smanjiti vjerojatnost da ćete kupiti namirnice koje vam nisu potrebne i koje će ostati nepotrošene ili se brzo pokvariti pa stoga i završiti u smeću.

Pohranjivanje hrane na ispravan način

Čuvajte hranu u hladnjaku na pravoj temperaturi kako bi se spriječilo njezino kvarenje. Također, koristite plastične ili staklene posude kako biste bolje vidjeli što imate i što treba iskoristiti prije isteka roka trajanja. Nemojte naguravati hranu u ladice hladnjaka bez plana, već ladice koristite prema uputama proizvođača kako bi hrana ostala što svježija. Tako povrće odvojite u posebnu ladicu, mesne proizvode stavite na zasebnu policu, kao i sireve i namaze. 

Pametno korištenje ostataka hrane

Koristite ostatke hrane kako biste napravili nove obroke. Na primjer, ostaci piletine mogu se iskoristiti za pripremu juhe ili salate. Ostaci riže vrlo se jednostavno oblikuju u polpete, od krumpira se mogu napraviti kroketi ili njoki. Od raznog pak povrća možete napraviti ukusan umak ili gustu juhu. Od prezrelih banana napravite slatki “banana kruh”… Potrebno je samo malo kreativnosti i brzo ćete se uvjeriti u funkcionalnost i korisnost takvog načina spravljanja obroka.

Sezonske namirnice

Kupujte sezonske namirnice koje su dostupne. One su često jeftinije i imaju manje utjecaja na okoliš jer se ne moraju dugo transportirati iz dalekih zemalja. Ako ste u potrazi za domaćim namirnicama, svratite na Zeleni plac u prizemlju Pointa. 

Kompostiranje

Umjesto da ostatke hrane bacate u smeće – kompostirajte. Kompostiranje može pomoći u smanjenju količine otpada od hrane i stvoriti prirodno gnojivo za vrt. I ako živite u stanu, kompostirati možete na balkonu, a poslije u teglama s tim kompostom uzgajati povrće (rajčicu, papriku, krastavce…) ili začinsko bilje.

Zamrzavajte hranu

Ako nećete potrošiti svu hranu odjednom, razmislite o zamrzavanju namirnica kako biste produljili njihov rok trajanja. To će drastično utjecati na količinu otpada.

Smanjenje otpada od hrane ne samo da će vam pomoći uštedjeti novac, nego će vam i pomoći u očuvanju okoliša te štednji prirodnih resursa koji su potrebni za proizvodnju hrane. Kako biste ostvarili puni potencijal i živjeli što održivije, bitno je da se svi članovi kućanstva pridržavaju navedenih smjernica.

backgroundLayer 1