Kokteli koji odličnu idu uz prvosvibanjski roštilj
Iako smo navikli da uz roštilj, klasično jelo za Praznik rada, najbolje ide pivo, oduševit će vas informacija kako postoje i kokteli i vina koji se mogu kombinirati uz mesna jela s roštilja.
Osvježavajući gin koktel
- 1 dl gina
- 3 dl limunade ili mineralne vode s okusom voća
- tanko narezane kriške đumbira
- svježa menta
- drobljeni led
Ovaj koktel odlično pristaje uz teške i masne prvosvibanjske specijalitete s roštilja. Zbog svog kiselkastog okusa voća te gorkastog okusa gina odlično će parirati slanom i ljutom mesu. Još ako vas ulovi vrućina, nema boljeg osvježenja.
Popularni koktel Bloody Mary
- 100 ml soka od rajčice
- 40 ml votke
- pola iscijeđenog limuna
- 5 do 6 kapi Worcester umaka
- sol, papar, celer
Sve navedene sastojke stavite u shaker ili blender uz nekoliko kockica leda. Nakon što se sve sjedini, koktel Bloody Mary poslužite u čaši te ukrasite grančicom celera i kriškom limuna ili limete. Ovaj koktel nije za svakoga zbog svog specifičnog okusa, ali odlično će ići uz meso s roštilja.
Vina
Piletina, svinjetina ili riba obogaćena začinskim biljem odlično se slaže uz bijela vina. Bijeli chardonnay najbolji je odabir za hamburgere, čak i ako su vegetarijanski, dok je rebarca ili kobasice najbolje kombinirati s crnim vinom, sortama poput shiraza koje imaju arome bobičastog voća, šljiva i višnji. Takvi tonovi dodatno će naglasiti miris i okus mesa s roštilja.
Na vrijeme se opskrbite svim namirnicama, prethodno obavezno stavite meso u marinadu te dogovorite s društvom gdje ćete uživati u klopi i piću. Sve sastojke za ove ukusne koktele i fina vina možete pronaći u Super Konzumu, na Zelenom placu te u Tvornici Zdrave Hrane. Ako slučajno roštilj ne uspije, uvijek možete svratiti u Sofru u Pointu, tradicionalni bosanski restoran koji nudi mnoštvo jela s roštilja.