Krem juhe koje griju dušu
S dolaskom hladnijih jesenskih dana garderoba nije jedino što se mijenja. Vrijeme je da se s hladnih salata i jednostavnih jela prebacimo na nešto toplija jela na žlicu. Iako nije predjelo, juha će vas odlično zagrijati prije glavnog jela.
Krem juha od tikve
Sastojci potrebni za ovu tipično jesensku juhu su:
- 1 muškatna tikva
- 1 cvjetača
- ½ koromača
- 1 veći krumpir
- 1 l povrtnog temeljca
- češnjak
- luk
- začini po želji
Prednost kod izrade krem juha je što se sve kuha zajedno i nema puno posla. Potrebno je prvo na malo ulja prodinstati luk, potom dodati očišćeno povrće narezano na podjednake kockice. Nakon nekoliko minuta prelijte sve toplim temeljcem i pustite da se lagano krčka. Krumpir će zgusnuti juhu pa je nepotrebno stavljati vrhnje za kuhanje, osim za dekoraciju na kraju. Kad se povrće skuha, sve usitnite štapnim mikserom u jednoličnu smjesu i ostavite na vatri 5 minuta dok ne prokuha. Na kraju dodajte začine, sol, papar, majčinu dušicu i mješavinu začina po želji. Poslužite s prepečenim kruhom.
Juha od graška i mente
Nešto neobičnija kombinacija, ali jednako ukusna. Kao što i naziv kaže, zvijezde ove juhe su mladi grašak i svježa menta, a ostali sastojci potrebni za izradu su:
- 40 g maslaca
- 150 g mladog luka
- 60 g mrkve
- 2 režnja češnjaka
- 400 g graška
- 100 g krumpira
- 1 l pilećeg temeljca
- 3 žlice nasjeckane metvice (oko 6 g)
- začini (sol, crni papar, muškatni oraščić, malo limunovog soka)
Otopite maslac i stavite luk da se poprži. Kad poprimi zlatnu boju, dodajte mrkvu, a potom i nasjeckani češnjak. Nakon nekoliko minuta ubacite grašak i krumpir narezan na kockice te kratko popržite. Potom dodajte topli temeljac i ostavite da se poklopljeno kuha oko 20 do 25 minuta. Dok to lagano krčka, pripremite svježu mentu (operite listove, odstranite stabljike i sitno nasjeckajte). Menta se dodaje kad je sve povrće kuhano, a prije blendanja neka odstoji 5 do 10 minuta kako bi menta pustila sve svoje arome. Ako je jako gusto nakon blendanja, dodajte malo vode i pustite da prokuha. Na kraju začinite sve začinima i servirajte s malo vrhnja i prepečenog kruha.
Klasična krem juha od gljiva
Ovo je najklasičniji od tri ponuđena recepta – dobro poznata krem juha od gljiva.
Sastojci:
- 500 g gljiva
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 200 ml bijelog vina
- 200 ml kiselog vrhnja
- maslac
- začini (peršin, sol, papar)
Gljive najprije dobro očistite (ne perite) pa ih potom nasjeckajte. Luk izrežite na sitno i pirjajte ga na maslacu. Dodajte češnjak i gljive te pustite da uvenu. Dodajte vino i pirjajte sve dok alkohol ne ispari. Kad dođe red, dodajte povrtni temeljac za puniji okus. Začinite juhu po želji i ostavite da se kuha na laganoj vatri dok gljive ne omekšaju. Završni korak – stavite u blender i sve usitnite dok ne postane juha, poslužite toplo s malo vrhnja i pospite peršinom.
Za ukusnu juhu potrebne su i kvalitetne namirnice. Posjetite Zeleni plac u prizemlju Pointa ili prodavaonice Tvornica Zdrave Hrane i Super Konzum i opremite se za izradu ovih recepata. Koji god odabrali, topla juhica ugrijat će tijelo, ali i dušu!