Rudeška cesta 169a, 10000 Zagreb, point.info@pointshoppingcenter.hr

Ljetna jela s tikvicom

Teško je zamisliti ljetne obroke bez tikvica koje su trenutno dostupne skoro u svim trgovinama i na tržnicama. Inspiraciju za pripremu jela s tikvicom pronađite u sljedećim receptima.

Muffini s tikvicama i špekom

Ovi slani muffini idealan su način kako iskoristiti tikvice, a s obzirom na to da se miješaju s ostalim sastojcima, neće se posebno niti isticati, što je prednost ako imate u obitelji osobe koje i nisu ljubitelji ovog povrća.

SASTOJCI:

  • 250 g oštrog brašna
  • 100 g sira
  • 250 g naribane tikvice
  • ½ praška za pecivo
  • 100 g špeka ili šunke
  • 150 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • 1 paprika

PRIPREMA:

Prvo naribajte tikvice i posolite te ostavite 15-ak minuta da se ocijedi višak vode. Za to vrijeme pripremite sve ostale sastojke. U posudi izmutite jaja, obavezno dodajte začine – sol, papar, dimljenu crvenu papriku, peršin i mješavinu začina – prelijte sve s mlijekom i dobro promiješajte. Kad su tikvice spremne, spojite sve namirnice i sastojke zajedno u smjesu za muffine. Koristite košarice za muffine ili dobro namastite kalup kako se smjesa ne bi zalijepila. Pecite u kalupu na 180 do 200°C oko 25 minuta. Poslužite mlake ili ohlađene s umakom od vrhnja, senfa, češnjaka, vlasca i limunova soka.

Slane palačinke

Kad se zaželite brze večere ili slanog doručka, ove palačinke s tikvicama pravo su rješenje. Napravite klasičnu smjesu za slane palačinke, samo što ćete u nju dodatno naribati jednu tikvicu. Ako vam se učini da je smjesa pregusta, slobodno dodajte malo tekućine (mlijeka, mineralne ili obične vode). Pripremljenu smjesu pecite na tavi za palačinke na srednje jakoj vatri, a gotove palačinke poslužite sa sirnim namazom i/šunkom. Ako vam idućeg dana ostane višak palačinki, zarolajte ih sa sirom, vrhnjem i jajetom i zapecite u pećnici.

Pita od tikvica i sira

Ova klasična pita s tikvicama i svježim sirom omiljena je među širokom publikom, blagog je okusa i ne pada teško na želudac. Potrebno je malo sastojaka, a najbolje od svega – priprema je veoma jednostavna. 

SASTOJCI:

  • 500 g naribane tikvice
  • 400 g svježeg sira
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 2 jaja

PRIPREMA:

Naribanu tikvicu posolite sa žličicom soli i ostavite da odstoji. Kako pita ne bi bila prevlažna, potrebno je nakon 10-ak minuta naribanu tikvicu staviti u čistu kuhinjsku krpu ili gazu i dodatno iscijediti tekućinu. U posudi pomiješajte sve navedene sastojke i začinite solju po potrebi. Kad je mokra smjesa gotova, umiješajte tikvice i spremni ste za punjenje kora. Najjednostavnije i najbrže rješenje su kupovne kore. Za jednu pitu su potrebne dvije kore koje između premažete maslacom za sočnost. Bogato namažite nadjevom, zarolajte i tako redom dok ne potrošite kore i smjesu. Lim za pečenje premažite ili obložite papirom za pečenje kako se pite ne bi zalijepile.

Sve potrebne sastojke za ova ukusna jela s tikvicom možete pronaći u Pointu u prodavaonicama Super Konzum, Tvornica Zdrave Hrane, dm te na Zelenom placu gdje vas očekuje mnoštvo domaćeg voća i povrća.

backgroundLayer 1