Rudeška cesta 169a, 10000 Zagreb, point.info@pointshoppingcenter.hr

Mileram torta – najlakša torta za pripremiti

Svi vole torte ali priprema je ponekad dugotrajna te rezultat neizvjestan pa ih dosta ljudi nevoljko radi. Uz ovaj jednostavan recept izrada torte bit će užitak. Riječ je o torti s tisuću lica jer se sastojcima (voćem) prilagođava sezoni kad je pripremate. 

RECEPT: 

Podloga od prhkog tijesta

  • 250 g brašna
  • 110 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Pomiješajte u posudi sve suhe sastojke i potom dodajte jaje i maslac izrezan na komadiće te žlicu kiselog vrhnja. Ne treba vam mikser već smjesu trljajte između prstiju dok se ne formiraju sitne mrvice. Nakon toga utisnite dlanovima sve u jednu konzistentnu masu i prekrite prozirnom folijom i pospremite u hladnjak. Ohlađeno tijesto podijelite na dva dijela. Jedan dio potrebno je razvaljati na veličinu okruglog kalupa u kojem ćete peći tortu te ga položiti na dno kalupa koji ste prethodno namastili i pobrašnili. Ostatak tijesta iskoristite za bočne strane, to će odrediti visinu torte i držati kremu na okupu. 

Krema

  • 2 pudinga od vanilije
  • 500 ml mlijeka
  • 200 g šećera
  • 800 g milerama
  • 450 g zamrznutog šumskog voća
  • 1 preljev za torte

Započnite s izradom preljeva, zamrznuto ili svježe sezonsko voće stavite na vatru s tri žlice šećera i 150 ml vode. Čim voće prokuha maknite ga s vatre i procijedite. Sok ne bacajte. Za kremu je potrebno skuhati puding kao što to i inače radite – u toplo mlijeko dodajte šećer, a prah za puding prvo pomiješajte s hladnim mlijekom kako ne bi bilo grudica. Obavezno cijelo vrijeme miješajte puding kako ne bi zagorio, a čim se krema zgusne, maknite je s vatre i umiješajte mileram. 

Na pripremljeno tijesto istresite pripremljenu kremu, a na vrhu poredajte pripremljeno voće i stavite peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 170ºC 70 minuta. Pečenu tortu izvadite iz pećnice, hladite prvo na sobnoj temperaturi, a potom i u hladnjaku – najbolje preko noći. Završni korak je izrada preljeva za torte prema uputama s omota. Onaj sok od voća kojeg ste sačuvali možete iskoristiti za preljev pa će torta imati još intenzivniju tamno crvenu boju i bolju voćnu aromu. 

Poslužite rashlađenu i uživajte u ovoj jednostavnoj, a ukusnoj slastici koja uspijeva svaki put. Sastojke za izradu možete nabaviti u prodavaonicama Super Konzum i Tvornica Zdrave Hrane, te na Zelenom placu gdje možete nabaviti domaće voće. 

backgroundLayer 1