Rudeška cesta 169a, 10000 Zagreb, point.info@pointshoppingcenter.hr

Najukusnija francuska salata ovog Uskrsa

Možete li zamisliti bogatu uskršnju trpezu bez francuske salate? Teško, zar ne? Vjerojatno ste već godinama vjerni istom receptu koji obožava cijela obitelj, ali ako tražite promjenu ili niste u potpunosti zadovoljni vašom salatom, inspiraciju pronađite u nastavku. 

Domaće je domaće, zato najukusnija francuska salata sadrži što više domaćeg povrća. Ne očajavajte. Ako nemate vrt, uvijek možete svratiti do Zelenog placa u Pointu i opskrbiti se domaćim proizvodima s OPG-a.

Isto vrijedi i za majonezu, koju uglavnom svi mi kupimo gotovu i samo dodamo povrću. Oduzet će vam nešto više vremena, ali okusom je neusporediva kupovnoj.

 

Potrebni sastojci za domaću majonezu: 

  • 3 žumanjka 
  • 1,5 žličica senfa 
  • 750 ml suncokretovog ulja
  •  2 žličice svježeg soka limuna

Ako želite uštedjeti vrijeme i olakšati si posao, napravite majonezu u blenderu. Žumanjak, senf i sol po želji izradite dok ne se ne sjedine u glatku smjesu. Sljedeći korak je najvažniji – dodavanje ulja, ali veoma oprezno. U početku neka to bude kap po kap. Taj korak je od velike važnosti jer bi vam se u protivnom ulje moglo odvojiti od žumanjaka. Smjesu morate miksati cijelo vrijeme dok dodajte ulje. Kada ste umiješali polovicu ulja, a smjesa je postala vidno kompaktna, dodajte preostalo ulje u nekoliko puta. Sve zajedno miksajte dok se sastojci ne povežu, a majoneza ne postane kremasta. Na kraju dodajte dvije žličice limunovog soka i ostavite majonezu u hladnjaku da se temperira.

Sastojci za salatu: 

  • 4 jaja
  • 3 mrkve 
  • 1 veći krumpir 
  • 350 g kiselih krastavaca 
  • 400 g graška 
  • 350 g domaće majoneze 
  • 1 žličica senfa
  • sok pola cijeđenog limuna 

Dok se majoneza hladi, skuhajte jaja, mrkvu, grašak i krumpir, a kisele krastavce usitnite. Potom isto tako ohlađenu mrkvu i krumpir nasjeckajte na sitne kockice, a jaja usitnite pomoću rezača za jaja. Sve sastojke dobro izmiješajte zajedno, a potom im dodajte napravljenu majonezu, žlicu senfa, limunov sok i začine (sol i papar).

Ovo je klasični recept za francusku salatu, ali uz pomoć zelene jabuke možete dodati malo svježine ovoj, rekli bismo, prilično kaloričnoj salati. Sitno narežite jabuku i umiješajte u cijelu smjesu. 

Ako volite malo ljutine, u svoju francusku salatu dodajte hren po želji. Nemojte pretjerati kako se ne bi izgubili okusi povrća i domaće majoneze. Jedna do dvije žlice bit će dovoljne. 

Ovog Uskrsa uživajte u finoj klopi i dobrom društvu, a na vrijeme nabavite sve sastojke za ovu francusku salatu, ali i za ostala klasična uskršnja jela. Super Konzum i Tvornica Zdrave Hrane imaju sve što vam je potrebno.

backgroundLayer 1