Najukusnija štrudla s višnjama i grizom
Zasladite si dan brzim slatkim receptom za štrudlu s višnjama i dodatkom griza. Priprema je veoma jednostavna, a vaši ukućani zasigurno će uživati u svakom zalogaju. Ako niste ljubitelji višanja, ovaj recept savršeno funkcionira i s drugim voćem.
Za pripremu ovog deserta potrebno je:
- 500 g tankih gotovih kora
- 600 g višanja bez koštica
- 200 ml mlijeka
- 3 jaja
- 3 šalice šećera
- 2 šalice jogurta
- 1 šalica griza
- 1 šalica ulja
- 1 prašak za pecivo
- šećer u prahu za posipanje
Smjesa za premazivanje kora
U suhoj posudi pjenasto umutite tri jaja sa šećerom. Kad dobijete kremastu smjesu, dodajte ulje, mlijeko i jogurt, sve zajedno promiješajte. Za kraj ostaju griz i prašak za pecivo koje je potrebno sjediniti sa smjesom. Pazite da ne ostanu grudice. Trik kojim ćete izbjeći stvaranje grudica: prosijte brašno i sve suhe sastojke. Ovo je generalno pravilo kod pripreme svih kolača pa ga nije zgoreg zapamtiti.
Postupak oblikovanja i punjenja štrudli
Već gotove kore rasporedite za punjenje – za jednu štrudlu potrebne su dvije kore. Prvu koru namažite pripremljenom smjesom, ne previše da ne iscuri nadjev. Potom položite drugu pripremljenu koru na nju i ponovno premažite cijelu koru smjesom. Ovaj put dodajte i pripremljene višnje ili neko drugo voće po želji. Zarolajte kore tako da ne bude previše zraka u njima, ali nikako prejako da ostanu gnjecave i žilave. Poredajte štrudle u namašćeni lim za pečenje, a ostatak smjese za premazivanje kora rasporedite po štrudlama kako ne bi ostale suhe nakon pečenja. Pazite da ne pretjerate s uljem na limu jer u smjesi već postoji ulje. Nakon što nauljite pleh, najbolje je dodatno ga posipati krušnim mrvicama koje će upiti suvišnu tekućinu i masnoću. Štrudle se peku na 180°C nekih 20-ak minuta, dok ne porumene. Ostavite ih da se ohlade pa ih narežite i pospite šećerom u prahu za dekoraciju.
Sve sastojke za pripremu štrudle s višnjama potražite u prodavaonicama Super Konzum, Tvornica Zdrave Hrane, dm i na Zelenom placu. U slast!