Obojite uskršnja jaja prirodno bez umjetnih boja
Do sada ste svake godine bojali uskršnja jaja kupovnim bojama i niste postizali željene rezultate ili jednostavno želite prijeći na zdraviju i za okoliš prihvatljivu opciju? Imamo nekoliko prijedloga, od kojih su neke koristile i naše bake.
Za svaki kreativan uradak treba slobodnog vremena i dobra priprema, zato treba započeti na vrijeme. Upravo to vrijeme je idealno za druženje s djecom. Na popisu ćete pronaći brojne sastojke koje već imate u kuhinji nadohvat ruke, a ostale možete zajedno s djecom nabaviti na tržnici ili u trgovinama. Neka djeca uživaju u otkrivanju namirnica na jedan posve drugačiji način.
Kombinacijom proizvoda kao što su crveni kupus, kore crvenog luka ili kave pretvorit ćete obično bijelo jaje u šareni uskršnji dragulj. Djeca posebno vole otkrivati koje sve različite boje mogu stvoriti – neka eksperimenti započnu.
Uskršnja jaja možemo bojati na dva načina: hladnim postupkom i kuhanjem.
Postupak bojanja
Odaberite sredstvo za bojanje i stavite ga u lonac u količinama navedenim u nastavku. U posudu dodajte 1 litru vode i 2 žlice octa. Ako je potrebno više vode za pokrivanje sastojaka proporcionalno povećajte količinu octa. Prokuhajte sastojke, zatim smanjite izvor topline te ostavite kuhati 30 minuta. Potom maknite zdjelu sa štednjaka i procijedite boju u staklenku u kojoj ćete bojati jaja.
Ljubičasti kupus: 4 šalice nasjeckanog kupusa
Prah kurkuma: 3 žlice praha kurkume
Kora luka: 4 šalice kore luka (kora od oko 12 komada luka)
Cikla: 4 šalice nasjeckane/ naribane cikle
Kava: 1 litra jake crne kave (umjesto vode)
Prirodne boje mogu dati neočekivane rezultate. Nemojte se začuditi ako od ljubičastog kupusa dobijete plavu boju. Vodimo vas na put prirodnim bojama.
Boje koje dobivamo kuhanjem
Tamno smeđa: kuhajte jaja u crnoj kavi – 30 minuta.
Jako žuta, boja starog zlata: kuhajte jaja u otopini kurkume pripremljenoj prema gore navedenim uputstvima – 30 minuta.
Smeđe crvena: kuhajte jaja u otopini luk-kože – 30 minuta.
Boje koje dobivamo hladnim postupkom
Blijedo žuta: Potopite jaja u otopinu kurkume na sobnoj temperaturi – 30 minuta.
Narančasta: Potopite jaja u otopinu kore crvenog luka na sobnoj temperaturi – 30 minuta.
Svijetlo smeđa: Potopite jaja u crnu kave sobne temperature – 30 minuta.
Svijetlo roza: Potopite jaja u otopinu cikle na sobnoj temperaturi – 30 minuta.
Svijetlo plava: Potopiti jaja u otopinu na sobnoj temperaturi od kupusa, 30 minuta.
Kraljevsko plava: Potopiti jaja u otopinu od kupusa na sobnoj temperaturi – preko noći.
Lavanda: Potopite jaja u otopini cikle na sobne temperature – 30 minuta, zatim u otopinu kupusa na sobnoj temperaturi – 30 sekundi.
Žuto zelena: Potopite jaja u otopinu kurkume na sobnoj temperaturi – 30 minuta, zatim u otopinu kupusa na sobnoj temperaturi – 5 sekundi.
Losos: Potopite jaja u otopinu kurkume na sobnoj temperaturi – 30 minuta, zatim u otopinu ljuske od luka – 30 minuta.
Za bolje rezultate koristite bijela jaja, jaja koja su sama od sebe nijansirana teže se bojaju i imaju odstupanja u nijansama. Mogu se primjenjivati za tamnije nijanse. Za prekrasan sjaj premažite jaja putrom, svinjskom mašću, kokosovim uljem ili korom od slanine. Premazujete li svijetle boje biljnim uljima, mogu poprimiti neželjenu nijansu. Obojana jaja možete ukrasiti trakicama u boji ili od čipke. Želimo vam dobru zabavu!