Osjetljivost na hranu
Reakcije na hranu jedna su od vodećih zdravstvenih tegoba modernog doba. Procjenjuje se da više od 35% globalne populacije pati od problema vezanih uz osjetljivost na hranu te iz tog razloga brojnima teško pada upravo blagdansko doba, u kojem se stavlja naglasak na hranu i okupljanje oko stola.
Osobe suočene s osjetljivošću na hranu moraju donijeti brojne odluke o vrsti i načinu pripreme svoje ishrane. Najbitnije je u startu prepoznati simptome, kako bi što kvalitetnije pristupili podizanju kvalitete života, bez obzira na ograničenja koja nam ova zdravstvena tegoba postavlja.
Razlika između osjetljivosti i alergije na hranu
Alergija na hranu proces je prouzročen IgE antitijelima protiv proteina hrane koji se manifestira brzom uzročno-posljedičnom reakcijom. Možemo reći i da je alergija agresivna reakcija imunološkog sustava na određenu bjelančevinu u hrani.
Osjetljivost je zakašnjela patološka reakcija na hranu, piće i aditive u hrani ili nealergijska preosjetljivost na hranu. Najčešće je popraćena brojnim neugodnim simptomima i vezuje se za nekolicinu kroničnih stanja.
Simptomi osjetljivosti
Simptomi variraju od osobe do osobe. Na njih utječu faktori poput genetskog naslijeđa, utjecaja okoliša, načina prehrane i životnih navika. Često te simptome ne povezujemo s osjetljivosti na hranu i oni nas odvedu na pogrešan trag liječenja tegoba. Simptome možemo podijeliti na nekoliko skupina:
Gastrološke (probavne) tegobe: gastritis, grčevi u trbuhu, vrijedovi u usnoj šupljini, mučnina, vjetrovi, proljev, zatvor i sindrom iritabilnog crijeva.
Dermatološke promjene: osip, svrbež, urtikarija, angioedem, dermatitis, ekcem, psorijaza, akne.
Neurološke smetnje: glavobolja, migrena, vrtoglavica, omaglica
Psihološke smetnje: gubitak motivacije, tjeskoba, letargija, depresija, umor, hiperaktivnost kod djece.
Bolovi u zglobovima i mišićima: atipični bolovi i otečenosti zglobova, reumatoidni artritis, fibromijalgija.
Tegobe respiratornog sustava (mogu se preklapati i s alergijskim reakcijama): otok nosne sluznice, rinitis, sinusitis, nadražaj ždrijela, astma, suhi kašalj.
Također, jedan od simptoma osjetljivosti na hranu može biti i sveprisutan problem kontrole tjelesne težine.
Primijetimo li neke od navedenih simptoma najbolje je napraviti test na osjetljivost. Prvi koraci na putu prema boljoj kvaliteti života i dobrom zdravlju su prilagođena, uravnotežena prehrana i tjelesna aktivnost, koju često prilikom zdravstvenih tegoba zapostavljamo.
Najčešća osjetljivost na ugljikohidrate je nepodnašanje laktoze koja nastaje nedovoljnom proizvodnjom enzima laktaze. Kao i svaka druga osjetljivost, uzrokovana je enzimskim nedostatkom u probavnom sustavu.
Osjetljivost na gluten ili celijakija vrlo je kompleksan zdravstveni problem koji je postao poznat kroz bezglutensku prehranu brojnih svjetskih zvijezda. Zbog povećane osviještenosti, danas možemo pronaći brojne nadopune prehrani te recepte koji ne sadrže alergene.
U ponudi Point Shopping Centra navedene proizvode i dodatke prehrani možete pronaći u Farmaciji i Dm-u.