Preporuka čajeva za hladne dane
Dok se hladni zimski vjetrovi pletu oko nas i temperature padaju ispod nule, tražimo kako se što bolje zagrijati i utopliti. U tome nam može pomoći topla šalica omiljenog čaja. Osim što su neizostavan ritual zimskog uživanja, neki od njih imaju i pozitivne učinke na naše zdravlje.

Zašto su čajevi dobri za naš organizam?
Čajevi nisu samo ukusan napitak, oni pružaju i niz zdravstvenih prednosti. Pomažu u održavanju hidracije tijela, što je važno i u hladnijim mjesecima kada se često zaboravimo dovoljno hidrirati. Osim toga, mnogi čajevi bogati su antioksidansima koji pomažu u jačanju imunosnog sustava, čime nas štite od sezonskih prehlada i gripa. Za najbolje djelovanje čajeve bismo trebali konzumirati bez dodatnih šećera i primjesa, ali ako želite poboljšati okus, birajte med i limun.
Preporuka čajeva za zimu
- Crni čaj s narančom i začinima – savršen spoj jakog crnog čaja, osvježavajuće naranče i zimskih začina poput cimeta i klinčića pružit će vam toplinu i energiju.
- Zeleni čaj s medom i đumbirom – ova kombinacija pruža blagu notu zelenog čaja, ljekovita svojstva đumbira te slatkastu toplinu meda, čineći je savršenom opcijom za opuštanje nakon hladnog dana.
- Čaj od mente – svježina mente idealna je za osvježavanje daha, ali i pročišćavanje dišnih puteva.
- Čaj od kamilice s medom – ovaj čaj poznat je po svojim umirujućim svojstvima, a dodatak meda čini ga toplim i blagim napitkom.
- Čaj od đumbira – izbor je za one koji vole intenzivnije okuse. Đumbir ima protuupalna svojstva, pomaže probavi, jača imunosni sustav i može pružiti olakšanje od prehlade ili kašlja. Što dulje kuhate korijen đumbira, to će čaj imati intenzivniji okus

Mnogi čajevi (crni, zeleni…) sadrže kofein pa valja paziti i kada ih pijemo, zato ujutro radije popijte šalicu čaja s kofeinom, a predvečer čaj od kamilice koji ima umirujuća svojstva. Dnevno se preporučuje konzumirati tri do četiri šalice toplog čaja, ne više od toga.
Recept – Čajni kolač
Ako ste mislili da čaj možete jedino piti topao ili hladan kao napitak, prevarili ste se, možete ga dodati i u kolač za bogat okus te tako uz omiljeni čaj stvoriti i novi slatki zalogaj.

Sastojci:
- 2 vrećice crnog čaja
- 1 šalica vruće vode
- 1/2 šalice maslaca, omekšanog
- 1 šalica smeđeg šećera
- 2 jaja
- 2 šalice brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1/2 šalice mlijeka
Priprema:
Pripremite čaj tako da vrećice čaja prelijete vrućom vodom i ostavite da odstoji 5 minuta, a zatim maknite vrećicu. Umutite maslac i smeđi šećer dok ne postane kremast. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog dodavanja. U odvojenoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte suhe sastojke u smjesu s maslacem, izmjenjujući s dodavanjem ohlađenog čaja. Na kraju dodajte mlijeko i dobro promiješajte. Smjesu ulijte u kalup za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C oko 40 minuta. Poslužite uz toplu šalicu čaja!
Uživanje u toplim čajevima zimi ne samo da grije tijelo, nego i dušu. Raznolikost okusa, mirisa i blagotvorni učinci čajeva čine ih idealnim saveznicima tijekom hladnih mjeseci. Posjetite prodavaonice Tvornica Zdrave Hrane, Super Konzum i dm gdje vaš čeka širok asortiman čajeva. A kako je čaj uvijek ljepše poslužiti iz čajnika i piti iz dekorativnih šalica, istražite ponudu u Pepcu i NKD-u.
