Proljeće na tanjuru
Iako se temperaturski čini da je ljeto već stiglo, velik izbor povrća i voća drži nas u proljetnom raspoloženju. Najbolje od prirode pretočite u ukusna jela uz ove jednostavne recepte.
Juha od pečenog povrća
Potrudite se kupiti domaće i što svježije namirnice jer se razlika itekako osjeti. Potrebni su sljedeći sastojci:
- 200 g korijena celera
- 250 g batata
- 200 g mrkve
- 200 g cvjetače
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 250 ml mlijeka
- 2 litre povrtnog temeljca (ili vruće vode)
- sol, papar, čili pahuljice
- maslinovo ulje
Priprema:
Povrće dobro operite, ogulite te potom rasporedite na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Sve obilato začinite smjesom začina i maslinovog ulja. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 45 minuta na 180°C. Zagrijte ulje u posudi i dodajte pečeno povrće te sve prelijte s 1,5 l vrućeg temeljca. Poklopite i pustite da kuha na laganoj vatri oko 20 minuta. Kad je gotovo, štapnim mikserom usitnite povrće u pire, dodajte mlijeko i sve dobro promiješajte te dodajte i ostatak temeljca da se malo razrijedi. Za kraj poslužite uz prepečene kockice slanine i prepržene kockice kruha.
Fritaja sa šparogama
Ne propustite iskoristiti sezonu šparoga i spremiti ovo nadasve jednostavno jelo za pripremu, ali pravu proljetnu senzaciju okusa.
Sastojci:
- 600 g šparoga
- 8 jaja
- 1 glavica luka
- 100 g pršuta
- maslinovo ulje
- sol i papar
U zagrijanoj tavi prepržite nasjeckani luk dok ne omekša. Zatim dodajte očišćene šparoge i pirjajte ih nekih 4 do 5 minuta. U zdjeli umutite jaja, dodajte na trakice narezane kriške pršuta, začinite s vrlo malo soli i papra tei sve prelijte preko šparoga. Ručak je gotov kad se jaja ispeku. Po želji možete posuti sirom ili uživati u ovoj klasičnoj verziji.
Desert s jagodama
Sastojci:
- 200 g mascarpone sira
- 100 g slatkog vrhnja
- 100 g jagoda
- šećer u prahu
- keksi
Ovaj desert napravi se za nekoliko minuta, ali ga je potrebno nešto duže hladiti u hladnjaku. U odvojenim zdjelama mikserom razradite šlag i mascarpone sir, a potom ih kuhačom zajedno umiješajte u jednoličnu kremu. Na dno desertne čaše pospite smrvljene kekse, red jagoda, red kreme, sve dok ne dođete do vrha čaše.
Sve sastojke i namirnice za ove proljetne recepte pronađite u Super Konzumu, Tvornici Zdrave Hrane te na Zelenom placu.