Rudeška cesta 169a, 10000 Zagreb, point.info@pointshoppingcenter.hr

Proljeće na tanjuru

Iako se temperaturski čini da je ljeto već stiglo, velik izbor povrća i voća drži nas u proljetnom raspoloženju. Najbolje od prirode pretočite u ukusna jela uz ove jednostavne recepte. 

Juha od pečenog povrća

Potrudite se kupiti domaće i što svježije namirnice jer se razlika itekako osjeti. Potrebni su sljedeći sastojci: 

  • 200 g korijena celera
  • 250 g batata
  • 200 g mrkve
  • 200 g cvjetače
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 250 ml mlijeka
  • 2 litre povrtnog temeljca (ili vruće vode)
  • sol, papar, čili pahuljice
  • maslinovo ulje

Priprema: 

Povrće dobro operite, ogulite te potom rasporedite na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Sve obilato začinite smjesom začina i maslinovog ulja. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 45 minuta na 180°C. Zagrijte ulje u posudi i dodajte pečeno povrće te sve prelijte s 1,5 l vrućeg temeljca. Poklopite i pustite da kuha na laganoj vatri oko 20 minuta. Kad je gotovo, štapnim mikserom usitnite povrće u pire, dodajte mlijeko i sve dobro promiješajte te dodajte i ostatak temeljca da se malo razrijedi. Za kraj poslužite uz prepečene kockice slanine i prepržene kockice kruha.

Fritaja sa šparogama

Ne propustite iskoristiti sezonu šparoga i spremiti ovo nadasve jednostavno jelo za pripremu, ali pravu proljetnu senzaciju okusa.

Sastojci: 

  • 600 g šparoga
  • 8 jaja
  • 1 glavica luka
  • 100 g pršuta
  • maslinovo ulje
  • sol i papar

U zagrijanoj tavi prepržite nasjeckani luk dok ne omekša. Zatim dodajte očišćene šparoge i pirjajte ih nekih 4 do 5 minuta. U zdjeli umutite jaja, dodajte na trakice narezane kriške pršuta, začinite s vrlo malo soli i papra tei sve prelijte preko šparoga. Ručak je gotov kad se jaja ispeku. Po želji možete posuti sirom ili uživati u ovoj klasičnoj verziji.

Desert s jagodama

Sastojci:

  • 200 g mascarpone sira
  • 100 g slatkog vrhnja
  • 100 g jagoda
  • šećer u prahu
  • keksi

Ovaj desert napravi se za nekoliko minuta, ali ga je potrebno nešto duže hladiti u hladnjaku. U odvojenim zdjelama mikserom razradite šlag i mascarpone sir, a potom ih kuhačom zajedno umiješajte u jednoličnu kremu. Na dno desertne čaše pospite smrvljene kekse, red jagoda, red kreme, sve dok ne dođete do vrha čaše. 

Sve sastojke i namirnice za ove proljetne recepte pronađite u Super Konzumu, Tvornici Zdrave Hrane te na Zelenom placu

backgroundLayer 1