Rudeška cesta 169a, 10000 Zagreb, point.info@pointshoppingcenter.hr

Punjene paprike – nezaobilazan dio ljetnog menija

Rodila je paprika, a to znači da je vrijeme pripreme paprika punjenih mesom, povrćem, rižom… Punjene paprike jelo su koje nas vraća u djetinjstvo, a uz pire krumpir, koji se savršeno sljubljuje s paprikom i crvenim umakom, ne preostaje ništa više nego uživati u slasnom ručku.

Evo nekoliko razloga zašto je punjena paprika tako popularna tijekom ljeta.

Sezonske namirnice

Paprike su često najukusnije i najpristupačnije upravo tijekom ljetnih mjeseci. Kada su u sezoni, imaju bogat, slatkast okus i sočnost, što pridonosi zamamnom okusu jela punjenog slasnim sastojcima.

Lagan i osvježavajući obrok

Punjena paprika često je lagana i osvježavajuća opcija za ljetni ručak ili večeru. Punjenje se može pripremiti s raznim sastojcima, poput povrća, riže, mesa (ili zamjenskih veganskih proteina), začinskog bilja i umaka, što rezultira raznovrsnim okusima i teksturama.

Lakoća pripreme

Punjene paprike relativno su jednostavne za pripremu, a ako imate unaprijed pripremljeno punjenje, mogu biti brzinski obrok. To je posebno korisno kada za vrućih ljetnih dana ne želite provoditi previše vremena u kuhinji.

Može se poslužiti hladno

Punjene paprike izvrsne su za pripremu unaprijed i hlađenje kako bi se poslužile hladne. To ih čini savršenim jelom za piknike, plažu ili druge ljetne izlete.

Nutritivna vrijednost

Punjene paprike obično sadrže različito povrće i proteine, što ih, kada je riječ o nutrijentima, čini uravnoteženim obrokom. Recept možete i prilagoditi prema vlastitim preferencijama kako biste osigurali unos potrebnih hranjivih tvari.

Bacimo se na pripremu punjenih paprika uz sljedeći recept!

Sastojci (koje možete nabaviti u prodavaonicama Super Konzum, dm i Tvornici Zdrave Hrane):

  • 8 srednje velikih paprika
  • 100 g riže
  • 1 srednje velik luk, sitno nasjeckan
  • 2 – 3 češnja češnjaka
  • 700 g mljevenog mesa (ili zamjenski veganski proteini)
  • 500 g pasirane rajčice
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1/2 žličice suhog bosiljka
  • 1/2 žličice suhog origana
  • 1/2 žličice paprike u prahu
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

Operite paprike i napravite otvor za punjenje. Sve ostale sastojke dobro pomiješajte s mesom dok se okusi ne prožmu i smjesa postane kompaktna. U duboki lonac stavite nekoliko žlica ulja te malo špeka s kožom. Kad špek pusti svoju aromu, dodajte 2 žlice brašna i pržite dok se ne zažuti pa dodajte vodu. Zatim stavite pripremljene paprike u vodu. Dodajte pasiranu rajčicu, malo šećera i posolite. Kad prokuha, kuhajte još oko sat i 30 minuta.

Uslast!

backgroundLayer 1