Punjene paprike – nezaobilazan dio ljetnog menija
Rodila je paprika, a to znači da je vrijeme pripreme paprika punjenih mesom, povrćem, rižom… Punjene paprike jelo su koje nas vraća u djetinjstvo, a uz pire krumpir, koji se savršeno sljubljuje s paprikom i crvenim umakom, ne preostaje ništa više nego uživati u slasnom ručku.
Evo nekoliko razloga zašto je punjena paprika tako popularna tijekom ljeta.
Sezonske namirnice
Paprike su često najukusnije i najpristupačnije upravo tijekom ljetnih mjeseci. Kada su u sezoni, imaju bogat, slatkast okus i sočnost, što pridonosi zamamnom okusu jela punjenog slasnim sastojcima.
Lagan i osvježavajući obrok
Punjena paprika često je lagana i osvježavajuća opcija za ljetni ručak ili večeru. Punjenje se može pripremiti s raznim sastojcima, poput povrća, riže, mesa (ili zamjenskih veganskih proteina), začinskog bilja i umaka, što rezultira raznovrsnim okusima i teksturama.
Lakoća pripreme
Punjene paprike relativno su jednostavne za pripremu, a ako imate unaprijed pripremljeno punjenje, mogu biti brzinski obrok. To je posebno korisno kada za vrućih ljetnih dana ne želite provoditi previše vremena u kuhinji.
Može se poslužiti hladno
Punjene paprike izvrsne su za pripremu unaprijed i hlađenje kako bi se poslužile hladne. To ih čini savršenim jelom za piknike, plažu ili druge ljetne izlete.
Nutritivna vrijednost
Punjene paprike obično sadrže različito povrće i proteine, što ih, kada je riječ o nutrijentima, čini uravnoteženim obrokom. Recept možete i prilagoditi prema vlastitim preferencijama kako biste osigurali unos potrebnih hranjivih tvari.
Bacimo se na pripremu punjenih paprika uz sljedeći recept!
Sastojci (koje možete nabaviti u prodavaonicama Super Konzum, dm i Tvornici Zdrave Hrane):
- 8 srednje velikih paprika
- 100 g riže
- 1 srednje velik luk, sitno nasjeckan
- 2 – 3 češnja češnjaka
- 700 g mljevenog mesa (ili zamjenski veganski proteini)
- 500 g pasirane rajčice
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1/2 žličice suhog bosiljka
- 1/2 žličice suhog origana
- 1/2 žličice paprike u prahu
- sol i papar po ukusu
Priprema:
Operite paprike i napravite otvor za punjenje. Sve ostale sastojke dobro pomiješajte s mesom dok se okusi ne prožmu i smjesa postane kompaktna. U duboki lonac stavite nekoliko žlica ulja te malo špeka s kožom. Kad špek pusti svoju aromu, dodajte 2 žlice brašna i pržite dok se ne zažuti pa dodajte vodu. Zatim stavite pripremljene paprike u vodu. Dodajte pasiranu rajčicu, malo šećera i posolite. Kad prokuha, kuhajte još oko sat i 30 minuta.
Uslast!