Raspucanci – najjednostavniji božićni kolači
Svake godine za blagdane običaj je peći ukusne kolače i slastice u kojima uživa cijela obitelj i gosti. Predstavljamo vam suhe kolačiće koji mogu duže stajati, kuću ispune opojnim mirisnim aromama, a okusom će oduševiti sve slatkoljupce. Isprobajte naše recepte kako biste već ovoga Božića dobili titulu najbolje slastičarke ili slastičara.
Čokoladni raspucanci
Klasična verzija ovih kolačića je s čokoladom, potrebno je svega nekoliko osnovnih sastojaka, a priprema je brza i jednostavna.
SASTOJCI:
- 200 g tamne čokolade
- 200 g glatkog brašna
- 2 jaja
- 100 g smeđeg šećera
- 50 g maslaca
- 1 vrećica vanilin šećera
- prstohvat soli
- pola žličice praška za pecivo
- šećer u prahu
Priprema:
Najprije čokoladu otopite na pari, a potom jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izradite. Dodajte toj smjesi maslac sobne temperature i otopljenu čokoladu i sve zajedno povežite mikserom. U zasebnoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke i obavezno dodajte prstohvat soli. U mokru smjesu postupno dodajte suhu smjesu i cijelo vrijeme miksajte na laganoj brzini. Kada ste dobili jednolično tijesto, pokrijte ga i spremite u hladnjak na dva sata. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i obložite dva lima za pečenje papirom za pečenje. Dok se pećnica zagrije, formirajte kuglice veličine oraha i uvaljajte ih u posudu sa šećerom u prahu. Slažite ih pazeći da ostavite razmak između svake kuglice kako se ne bi spojile tijekom pečenja. Dovoljno je peći desetak minuta, a poslužite ih ohlađene.
Raspucanci od limuna
Druga vezija je s limunom umjesto čokolade. Jednako efektno izgledaju jer će zbog jaja i korice limuna poprimiti žutu boju.
SASTOJCI:
- 300 g glatkog brašna
- pola vrećice praška za pecivo
- 1 veći limun – cijeđeni sok i korica
- 1 jaje
- 120 g šećera
- 100 g maslaca
- 1 vrećica vanilin šećera
- prstohvat soli
- šećer u prahu
Priprema:
Kao i za čokoladne raspucance, najprije povežite suhe sastojke u jednoj posudi, a potom mokre u drugoj posudi i postupno ih mikserom sjedinite u tijesto. Ostavite ga u hladnjaku najmanje na sat vremena, a ako nemate vremena, mogu i prenoćiti pa ih pecite idući dan. Peku se na 180 stupnjeva nekih desetak minuta dok ne porumene.
Sastojke za ove jednostavne, a ukusne i vizualno privlačne kolačiće potražite u prodavaonicama Super Konzum, Tvornica Zdrave Hrane i dm.