Rudeška cesta 169a, 10000 Zagreb, point.info@pointshoppingcenter.hr

Raspucanci – najjednostavniji božićni kolači


Svake godine za blagdane običaj je peći ukusne kolače i slastice u kojima uživa cijela obitelj i gosti. Predstavljamo vam suhe kolačiće koji mogu duže stajati, kuću ispune opojnim mirisnim aromama, a okusom će oduševiti sve slatkoljupce. Isprobajte naše recepte kako biste već ovoga Božića dobili titulu najbolje slastičarke ili slastičara.

Čokoladni raspucanci

Klasična verzija ovih kolačića je s čokoladom, potrebno je svega nekoliko osnovnih sastojaka, a priprema je brza i jednostavna. 

SASTOJCI:

  • 200 g tamne čokolade
  • 200 g glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 100 g smeđeg šećera
  • 50 g maslaca
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • pola žličice praška za pecivo
  • šećer u prahu

Priprema: 

Najprije čokoladu otopite na pari, a potom jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izradite. Dodajte toj smjesi maslac sobne temperature i otopljenu čokoladu i sve zajedno povežite mikserom. U zasebnoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke i obavezno dodajte prstohvat soli. U mokru smjesu postupno dodajte suhu smjesu i cijelo vrijeme miksajte na laganoj brzini. Kada ste dobili jednolično tijesto, pokrijte ga i spremite u hladnjak na dva sata. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i obložite dva lima za pečenje papirom za pečenje. Dok se pećnica zagrije, formirajte kuglice veličine oraha i uvaljajte ih u posudu sa šećerom u prahu. Slažite ih pazeći da ostavite razmak između svake kuglice kako se ne bi spojile tijekom pečenja. Dovoljno je peći desetak minuta, a poslužite ih ohlađene.

Raspucanci od limuna

Druga vezija je s limunom umjesto čokolade. Jednako efektno izgledaju jer će zbog jaja i korice limuna poprimiti žutu boju. 

SASTOJCI:

  • 300 g glatkog brašna

  • pola vrećice praška za pecivo
  • 1 veći limun – cijeđeni sok i korica
  • 1 jaje
  • 120 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu

Priprema: 

Kao i za čokoladne raspucance, najprije povežite suhe sastojke u jednoj posudi, a potom mokre u drugoj posudi i postupno ih mikserom sjedinite u tijesto. Ostavite ga u hladnjaku najmanje na sat vremena, a ako nemate vremena, mogu i prenoćiti pa ih pecite idući dan. Peku se na 180 stupnjeva nekih desetak minuta dok ne porumene. 

Sastojke za ove jednostavne, a ukusne i vizualno privlačne kolačiće potražite u prodavaonicama Super Konzum, Tvornica Zdrave Hrane i dm.

backgroundLayer 1