Slatki recepti s bundevom
Osim što priroda ujesen mijenja svoje boje, izmjenjuju se i sezonske namirnice s kojim možemo kreirati nova i zanimljiva jela. Buča je svakako jedna od njih, štoviše, ona već dugo nosi titulu kraljice jeseni. Sljubljuje se sa slanim, ali i slatkim verzijama, sirova, pečena, kuhana… Nepresušan izvor gastro inspiracije!
Pita od bundeve
Ova slastica omiljena je čak i kod skeptika koji bundevu ne vide kao sastojak u slastičarstvu. Iskušajte recept i testirajte!
Sastojci
- 400 g mesa bundeve
- 80 g maslaca
- 180 g brašna
- 120 g šećera
- 2 jaja
- 1 vrećica instant kvasca
- 125 g čvrstog jogurta
- 1 žličica cimeta
Priprema
Dok se očišćena bundeva kuha s malo vode, razdvojite žumanjke od bjelanjaka i istucite ih u čvrsti snijeg. Sve ostale sastojke, uključujući žumanjke, smiksajte u posudi i na kraju kuhačom umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu prebacite u okrugli kalup za pite i pecite 40 minuta na 180 stupnjeva. Pustite da se ohladi i ukrasite šećerom u prahu i šlagom prilikom posluživanja.
Slatki kruh od bundeve
Iako smo navikli na kruh u slanoj verziji, probajte dati šansu i slanoj verziji s bundevom.
Tijesto
- 300 g mesa bundeve
- 6 žlica vode
- 500 g polubijelog brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 2 žlice meda
- 1 žličica soli
- 3 žlice mlijeka
- 100 ml ulja
Priprema
Prvo započnite izradu pirea od bundeve, a potom sve sastojke pomiješajte i zamijesite tijesto. Po želji ga obogatite orašastim plodovima ili sušenim voćem. Gotovo tijesto prebacite u kalup za pečenje koji ste prethodno namazali maslacem i stavite u pećnicu na 180 stupnjeva 55 do 60 minuta.
Zdravi napitak od bundeve
Ako ne odustajete od zdravog načina života čak ni kad većina dođe u fazu “hibernacije”, ovo je savršen recept za vas. Potrebni su samo osnovni sastojci i dobar blender.
Sastojci
- 1 šalica mlijeka (zobenog ili po izboru)
- 3 žlice pirea od bundeve
- pola banane
- 1 mjerica proteina
- 1 žlica maslaca od badema
Priprema
Pire od bundeve možete napraviti i ranije pa će priprema ovog shakea biti još jednostavnija i brža. Bundevu izrežite na kockice i pecite u pećnici 20-ak minuta. Potom sve izblendajte s malo maslinovog ulja i začinite s malo soli. Kad je pire spreman, potrebno je sve sastojke ubaciti u blender i miksati dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Pronađite domaće bundeve i sve potrebne sastojke za izradu ovih slastica kod OPG proizvođača na Zelenom placu te u prodavaonicama Super Konzum, Tvornica Zdrave Hrane i dm.