Rudeška cesta 169a, 10000 Zagreb, point.info@pointshoppingcenter.hr

Ukusni božićni medenjaci

Blagdansko raspoloženje hvata nas već početkom prosinca pa ne čudi ni činjenica da se ni za pripremu slastica ne čeka Badnjak. Simbol slatkog Božića svakako su i medenjaci koji nas vraćaju u djetinjstvo. Neka i vašom kuhinjom zamirišu božićni kolačići uz ove jednostavne recepte. Krenimo!

Tradicionalni medenjaci

SASTOJCI: 

10 dag maslaca

10 dag meda (bagremov med)

30 dag glatkog brašna

5 dag mljevenih oraha 

1 jaje

1 čajna žličica sode bikarbone

začini po želji (cimet, đumbir…)

Priprema:

U posudi izmiješajte sve suhe sastojke koje ste prethodno prosijali. Zatim maslac narežite na tanke ploške i stavite ga u brašno te ga prstima smrvite. Nakon toga na red dolazi razmućeno jaje koje treba povezati sa smjesom. U sve to dodajte med i mijesite rukama dok smjesa ne postane jednolična. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i ostavite ga u hladnjaku na sat vremena. Imate dvije mogućnosti: ako želite tradicionalne medenjake, rukama ih oblikujte u kugle; za moderniju verziju uzmite kalupe, tijesto razvaljajte tanko i formirajte razne oblike. Medenjake posložite u posudu za pečenje koju ste obložili masnim papirom. Ostavite prostora između njih jer će se tijekom pečenja napuhnuti. Pecite ih 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Ostavite ih da se ohlade prije stavljanja glazure. 

Čokoladni medenjaci

Za one koji ne mogu zamisliti kolač bez čokolade, tu su medenjaci s čokoladom.

SASTOJCI:

120 g maslaca

130 g meda

1 jaje

1 čajna žličica sode bikarbone

250 g glatkog brašna

50 g kakao praha

1 mala žlica cimeta

10 dag tamne čokolade za ukrašavanje

Sve korake ponovite kao u prethodnom receptu: prvo povežite suhe sastojke, zatim dodajte mokre i formirajte tijesto koje mora odležati minimalno 30 minuta u hladnjaku. Nakon toga slijedi zabavni dio – ukrašavanje čokoladom. Bilo da se odlučite rastopiti čokoladu s malo ulja za sjaj i prošarati vilicom po medenjacima ili pak cijeli gornji dio medenjaka umočiti u otopljenu čokoladu, kolačići će biti za prste polizati. 

Šećerna glazura

Za kraj, ako niste ljubitelj čokoladne glazure, uvijek se možete voditi klasikom i napraviti šećernu glazuru. 

POTREBNI SASTOJCI: 

10 dag šećera u prahu

3 velike žlice limunovog soka

Vrlo jednostavan recept sa samo dva sastojka: pomiješajte ih u posudi dok se ne formira glatka smjesa bez grudica i pomoću žlice provjerite valjanost gustoće. Ako primijetite da glazura brzo kapa kad podignete žlicu, dodajte još malo šećera; ako vam se učini pregustom, dodajte malo limunovog soka. Glazuru možete staviti u vrećicu za ukrašavanje ili običnu vrećicu za zamrzavanje. Glazuru stavite u jedan kut vrećice, a potom škarama pažljivo odstranite mali komad ruba.

Sve sastojke i pribor za izradu ovih ukusnih kolačića možete pronaći u prodavaonicama Super Konzum, Tvornica Zdrave Hrane, Pepco i dm.

backgroundLayer 1