“Uradi sam” neodoljivo hrskavi čips od krumpirića
Postoji li grickalica koju obožavamo konzumirati uz dobar film više od čipsa? No koliko je čips ukusan toliko je i kaloričan. Srećom, domaće verzije su ponešto zdravije, ali jednako ukusne!
Klasičan čips
Za izradu klasične verzije slanog čipsa potrebna su četiri krumpira srednje veličine. Dobro ih operite i narežite što tanje kako bi čips bio hrskav. Ako nemate instrument za rezanje ploški, oštar nož i preciznost su dovoljni. Narezan krumpir na ploške potrebno je dobro posoliti s otprilike dvije žlice soli i ostaviti u zdjeli s vodom da se namače dvadesetak minuta. Nakon toga, isperite ga i ocijedite te uronite u vruće ulje koje ste prethodno zagrijali. Obavezno ga položite na papirnate ubruse kako bi se višak masnoće ocijedio.
Čips od batata
Nešto modernija verzija čipsa je od batata koji je poznat po svom slatkastom okusu. Kako biste to istaknuli, najbolje ga je pripremiti s kajenskim paprom koji će mu dodati malo ljutine. Da biste izbjegli velike količine ulja i prženje, narezane ploške batata prelijte s maslinovom uljem, prema želji pospite s kajenskim paprom ili crvenom paprikom te položite na papir za pečenje. Sve zajedno stavite u pećnicu na 230°C i pecite oko osam minuta s jedne strane i isto toliko s druge strane. Servirajte nakon što se ohladi i po potrebi začinite s malo soli.
Slatki čips
Ova verzija ne sadrži krumpir, ali jednako je ukusna, a mnogostruko zdravija od standardnog čipsa. Riječ je o čipsu od jabuke. Jabuke nasijecite na što tanje ploške da podsjećaju na krišku krumpira (čipsa). Položite ih na pleh i pustite da pećnica odradi svoj posao na 90°C. Nakon pola sata vaš zdravi čips je gotov, potrebno ga je samo ohladiti i, ako želite još slađu verziju, posuti cimetom.
Sve sastojke za izradu domaćeg čipsa za uživanje uz filmske maratone možete pronaći u Super Konzumu, Tvornici Zdrave Hrane i na Zelenom placu.