Uskrsna pogača po receptu naših baka
Bakina kuhinja budi brojne uspomene na djetinjstvo. Ako ste imali sreće, s koljena na koljeno naslijedili ste rukom pisanu i brašnom zasutu knjigu svih bakinih tajni i najukusnijih recepata. S Uskrsom povezujemo tradiciju izrade pogače, pince ili sirnice, nadamo se da ćete uz ovaj recept jedne bake i vi razveseliti svoje najmilije i možda stvoriti jednu sasvim novu blagdansku tradiciju u svom domu…
Sastojci:
- 5 jaja
- 4 žumanjka
- 300 g šećera
- 3 vrećice vanilin šećera
- 2 limuna (naribana korica)
- 2 naranče (naribana korica)
- 1 naranča (sok)
- 100 ml ulja
- 100 g svinjske masti ili maslaca
- 1 žlica ruma
- 20 g svježeg kvasca
- 250 ml mlijeka
- 1 kg glatkog brašna
- prstohvat soli
PRIPREMA
Korak 1
Rastopite kvasac u posudi s decilitrom mlakog mlijeka i dodajte jednu veliku žlicu šećera i dvije žlice brašna. Poklopljenu posudu obavezno treba 15-ak minuta ostaviti na toplom mjestu kako bi se kvasac aktivirao.
Korak 2
Izmiksajte 4 cijela jaja i 4 žumanjka sa šećerom i 3 vrećice vanilin šećera sve dok smjesa ne postane lijepo pjenasta. Kada se smjesa udvostruči, dodajte naribane korice naranče i limuna te sok jedne naranče, svinjsku mast, ulje i rum.
Korak 3
Sad je vrijeme da se sjedine dvije smjese. Lagano ih promiješajte i postupno dodajte brašno. Izbjegavajte miksere, bake su to sve ručno radile bez modernih aparata. Ostavite si oko 150 g brašna jer ćete ga kasnije upotrijebiti za promijesiti tijesto.
Korak 4
Postupno tijestu dodajte i ostatak mlijeka. Mijesite ga kuhačom, sve dok ne postane kompaktno i glatko te se počne odvajati od stijenki posude. Mora ostati ljepljivo kako gotova pogača ne bi bila pretvrda.
Korak 5
Napravljeno tijesto potrebno je prebaciti u nauljenu posudu i dobro zatvoriti vrh posude. Naše bake toplinu posude su održavale tako što su je prekrile dekom, ali i kuhinjska krpa odradit će posao. Tijesto se mora udvostručiti pa mu dajte vremena za dizanje koliko je potrebno. Nekada su to dva sata, a ponekad i dulje.
Korak 6
Tek kada se tijesto udvostručilo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i promijesite. Dobiveno tijesto je veliko, najbolje ga je razdvojiti na četiri jednaka dijela i oblikovati četiri manje pogače koje će se lakše ispeći.
Korak 7
Na limove za pečenje položite pogače s dovoljno velikim razmakom jer će pogače još narasti. Prekrit ćemo ih kuhinjskom krpom i ostaviti da se udvostruče. To će trajati još dva sata uz uvjet da su na toplom mjestu.
Korak 8
Zadnje preostalo jaje upotrijebite za premazivanje pogača kako bi nakon pečenja imale lijepu boju. Zarežite ih nožem te pospite šećerom i pecite 10 minuta na 180 stupnjeva.
Korak 9
Nakon 10 minuta, smanjite temperaturu pećnice na 160 stupnjeva, prekrijte pogače papirom za pečenje i pecite još 20 do 25 minuta. Baš kao što je baka to radila, provjerite jesu li pečene zabadanjem čačkalice u tijesto. Ako izađu suhe, pogače su pečene. Tople pogače omotajte u čiste kuhinjske krpe dok se ne ohlade.
Sve sastojke za izradu ovih tradicionalnih slatkih pogača možete pronaći u prodavaonicama Super Konzum, Tvornica Zdrave Hrane i na našem Zelenom placu. U slast i sretan Uskrs!