Rudeška cesta 169a, 10000 Zagreb, point.info@pointshoppingcenter.hr

Zaboravljena jela naših baka

Svi se susretnemo bar jednom dnevno s dilemom što danas kuhati ili što danas pojesti. U ponudi brojnih restorana možemo odabrati jela iz raznih dijelova svijeta: talijanski, meksički, kineski, japanski, portugalski, indijski. Ne moramo otputovati daleko, dovoljno je doći u Point Shopping Centar i u restoranu Mr.Croq isprobati specijalitete koji nas vode na put fuzijom svojih okusa.

Dogodi li Vam se da na miris nekog jela premotate film iz djetinjstva, iz nekog bezbrižnog vremena kad je baka kuhala svoje specijalitete? Upravo time je nadahnut današnji blog.
Krenemo li od slavonske ravnice asocijacija su nam prekrasna zlatna polja žita, uljane repice, kukuruza, ali i na specijalitete koje danas često susrećemo: kulen, kobasice, čvarci, slanina. Zbog užurbanog načina života često nismo u mogućnosti otići do tržnice i kupiti proizvode direktno od proizvođača. Prepoznajući potrebe svojih kupaca, Point Shopping centar je okupio male proizvođače voća, povrća, meda, likera, čaja, gore navedenih mesnih prerađevina i brojnih drugih delicija na svom Zelenom placu.

Jedno od gotovo zaboravljenih jela naših baka su i žganci, bilo bijeli, kuhani od bijelog brašna, ili žuti od fino mljevenog kukuruznog. Najčešće su se jeli kao prilog pečenjima lagano prepečeni na masnoći pečenja ili preliveni sa ‘zaprženim’ vrhnjem.

bijeli_zganci

 

Gotovo uvijek je na stolu bilo raznih juha. Danas zanemarena je prežgana, zafrigana ili ajnpren juha. Svaka kuća je imala svoj tajni sastojak koji bi nadopunjavao njen okus. Servirala se s prepečenim kockicama kruha, češnjakom, kimom, umućenim jajetom. Njome su bake liječile crijevne viroze.

prezgana_juha

Pod utjecajem austrijske i mađarske kuhinje u Hrvatskoj susrećemo razne gulaše i knedle, a i jedno slatko jelo, koje se spremalo za iznenadne goste ili ponekad za doručak – šmarn, šmorne, Kaiserschmarrn ili kraljevski drobljenac.

drobljenac

Poderane gaće, langošice, lepinje, pogače, trešće, picipare, puškavci sve su to imena za samo jedno jelo, koje budi sjećanja na fašnike, sajmove, kirvaje, ali i obiteljska druženja u hladnije dane.

langosi

Krenemo li put Istre, otkrivamo maneštre, jela sa šparogama i tartufima. Duž cijele obale prisutni su utjecaji mora u kuhinji. Krenemo li u Zagoru, susrećemo kaštradinu i kalje. U posljednje vrijeme ponovno su popularizirane razne težačke pogače poput soparnika te one komiške ili viške. S Visa svoj veliki povratak doživio je i smokvenjak ili hib.

fritaja_sa_sparogama

kalja

Nadamo se da smo Vam bar malo pomogli idejama što kuhati ovaj tjedan. Za pripremu jela potražite svježe sastojke na Zelenom placu ili u prodavaonici Konzuma.

backgroundLayer 1