Rudeška cesta 169a, 10000 Zagreb, point.info@pointshoppingcenter.hr

5 tradicionalnih kolača za slađu uskršnju trpezu

Ima li što ljepše od mirisa kolača koji nas podsjećaju na djetinjstvo i obitelj na okupu? Danas je internet pun različitih recepata te često zaboravimo na ukusne i mirisne kolače koji nam bude lijepa sjećanja. Iz kojeg god djela Hrvatske dolazili, sigurni smo da ćete se rado prisjetiti ovih kolača, a možda vas inspiriramo i da ovogodišnju uskršnju trpezu zasladite upravo ovim vječnim okusima.

Kuglof

Osim što prekrasno izgleda, kuglof je iznimno pogodan za dodavanje različitih okusa i voća. Potječe iz Austrije i Njemačke i tradicionalno se priprema sa suhim grožđicama, no u njega možete dodati maline, jagode i drugo sezonsko voće te ga preliti i vanilijom umjesto šećerom u prahu. Za njega vam je potreban kalup, a pošto se spravlja od dizanog tijesta, morat ćete ga pripremiti dan-dva prije samog Uskrsa. Njegov raskošan izgled na uskršnjoj trpezi i okus na nepcima sigurno će vam uljepšati blagdane.

Istarska pinca

Ova uskršnja pogača još se zove i sirnica u Dalmaciji i jajarica u Zagorju. Specifična je po žutoj boji zbog velikog broja žumanjaka koji se koriste u tradicionalnim receptima. U Dalmaciji su u nju stavljali i šafran ne bi li dobila što žuću boju. Dizano tijesto oblikuje se u kuglu te se razreže po sredini u obliku križa u koji se kasnije može umetnuti pisanica. Kao i kuglof, možete je obogatiti suhim voćem.

Dubrovačka rozata

Jedan od starih recepata koji se prenosi generacijama, a nije izgubio svoju izvornost. Rosalin, odnosno liker od ruže u kojem se priprema, stvara jedinstveni karamelizirani preljev po kojemu je ova slastica poznata. Jednostavna je za pripremu i možete je dekorirati po ukusu. Ne postoji takva prigoda koju rožata ne može uljepšati.

Orahnjača i makovnjača

Orahnjaču i makovnjaču ili volite ili ne, rijetki su oni indiferentni. Da biste izradili dobru orahnjaču, kažu domaćice, potrebne su godine iskustva s dizanim tijestom, no ima i prirodnih talenata kojima uspije iz prve. Nadjevi se slično pripremaju, a o ukusu ovisi hoćete li pripremiti samo jednu ili ambiciozno ispeći obje. Mogu stajati više dana te je slast zagarantirana.

Kolači od badema i oraha

Sitni kolači uvijek su dobar izbor ako imate veliku obitelj za uskršnjom trpezom. Postoji mnoštvo recepata za kolačiće s bademima i orasima koji će upotpuniti blagdanski ručak te će dobro doći i u košarici s pisanicama. Možete isprobati tradicionlne trogirske kolače: mandulat, krokanat i rafiole s bademima ili probati neke jednostavnije kiflice s orasima. Dobar tek!

Iako se običaji pripremanja kolača i njihovih nazivi razlikuju po regijama, svima je zajednička radost bogate trpeze i dobro raspoloženje kada su svi na okupu. Želimo vam ugodne i slatke blagdane. Sve sastojke za kolače možete pronaći u Super Konzumu, Tvornici zdrave hrane i Dubravici.

backgroundLayer 1