Brzo i ukusno: 5 ideja za obroke koje možete ponijeti na posao
Uz brz i dinamičan životni ritam često zaboravljamo na važnost kvalitetne i raznovrsne prehrane, a ponekad je potrebno samo malo truda kako bismo napravili pozitivnu promjenu. Priprema obroka za posao omogućava vam veću kontrolu nad sastojcima, njihovom kvalitetom i nutritivnom vrijednošću, a kuhanje kod kuće nerijetko je isplativija opcija od raznih restorana, menzi i objekata brze prehrane.
Navečer ili ujutro prije odlaska na posao odvojite malo vremena kako biste pripremili ukusan i hranjiv obrok koji će vam pomoći da lakše prebrodite radne izazove, a mi vam donosimo nekoliko brzih i praktičnih prijedloga!
Salata od tune i povrća
Za brzu pripremu salate s tunom potrebna vam je veća konzerva tunjevine (po mogućnosti u salamuri), cherry rajčice, nekoliko maslina, kockice feta sira, kukuruz i crvena paprika. Tunu ocijedite i pomiješajte s povrćem narezanim na kockice i ostalim sastojcima, dodajte začine po želji i nekoliko kapi maslinova ulja. Ova salata zahvalna je za razne kombinacije pa je možete, primjerice, pripremiti i s (ohlađenim) kus-kusom, lećom ili bulgurom.
Tortilja s piletinom i avokadom
Piletina je meso s malo kalorija i puno proteina, dok avokado sadrži nezasićene masne kiseline koje su zdrave za krvožilni sustav. Ukratko, sjajan izbor za ručak! Integralnu tortilju ispunite komadićima pečenih pilećih prsa, kriškama avokada i nekim lisnatim povrćem poput matovilca. Malo naribanog sira i umak na bazi jogurta sigurno će podići obrok na još višu razinu.
Salata s kvinojom
Kvinoja je zdrava i svestrana namirnica koja se posebno dobro “snalazi” u raznim salatama, a evo jednog laganog i hranjivog prijedloga. Skuhajte i ohladite kvinoju (otprilike količinu koja stane u šalicu), dodajte narezanog svježeg povrća poput krastavaca, rajčica i paprike te komadiće feta sira. Dodajte malo soli, papra i maslinova ulja. Ako vam je pak apetit nešto veći, možete sve sastojke zamotati u tortilju.
Hladna tjestenina sa slanutkom
Tjesteninu gotovo svi vole i može se pripremiti na “mali milijun” načina. Za posao preporučujemo kombinaciju hladne tjestenine sa slanutkom iz konzerve, tvrdo kuhanim jajima i cherry rajčicom. Sve to sasvim dobro funkcionira i u mesnoj varijanti, odnosno s dodatkom komadića piletine.
Lagani(ji) sendviči
U situacijama kada nemate dovoljno vremena za kuhanje i pripremu jela, sendvič je uvijek spas u zadnji čas. Dobra stvar je što sve sastojke možete ponijeti sa sobom i složiti ga za nekoliko minuta na poslu za vrijeme pauze. Pritom radije birajte integralni kruh ili graham pecivo te laganije namirnice, poput tune, fileta sardina ili skuše, piletine i puretine, odnosno izbjegavajte raznorazne salame i suhomesnate proizvode. Isprobajte i dodatke koje možda nemate običaj stavljati u sendviče, poput avokada, humusa ili klica povrća. Možda se ugodno iznenadite!
Ukusne i kvalitetne sastojke za ručak na poslu potražite u Pointu na Zelenom placu i trgovinama Tvornica Zdrave Hrane, Super Konzum te dm. Dobar tek!