3 ideje za ukusne quiche pite
Iako je temeljni dio francuske kuhinje, najpoznatija slana pita, quiche, zapravo potječe iz Njemačke i u prošlosti je sadržavala samo nekoliko osnovnih sastojaka. Danas, uz kreativnost kuhara i hladnjak pun namirnica, vaša pita može postati još ukusnija i posebnija.
Quiche je, u osnovi, pečeni nadjev u prhkom tijestu. Glavni recept za hrskavu podlogu isti je za sve verzije pita. Potrebno je:
- 200 g brašna
- 100 g maslaca (sobne temperature)
- 1 jaje
- 1 žlica kiselog vrhnja
- po potrebi 2 žlice hladne vode
- pola žličice soli
U posudu s brašnom dodajte maslac narezan na kockice, rukama gnječite maslac i povežite ga s brašnom. Zatim, u drugoj posudi blago umutite jaja i vrhnje, dodajte sol te sjedinite s tijestom. Mijesite tijesto dok ne postane mekano; ako je suho, dodajte žlicu hladne vode. Tijesto obavezno zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku, preporučuje se najmanje 60 minuta kako biste osigurali da se tijesto ne stisne prilikom pečenja. Nakon što je odležalo, tijesto razvaljajte tanko i položite u kalup za pečenje. Pecite tijesto bez nadjeva na 180 °C 15 minuta, taman dok pripremite nadjev.
Povrtna pita
Klasični nadjev sa špinatom i sirom odlična je povrtna verzija u koju lako možete dodati ostalo povrće po ukusu. Za nadjev je potrebno:
- 4 jaja
- 300 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice palente
- 150 g mozzarelle
- 100 g listova špinata
- 1 veći ljubičasti luk
Umutite jaja s vrhnjem, dodajte sol, papar, palentu, naribanu mozzarellu, blanširani špinat i sve pomiješajte. Izlijte smjesu na prethodno pečeno tijesto i na vrhu pite položite luk narezan na ploške. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30 minuta dok pita ne dobije zlatnu boju na vrhu.
Pita s mesom
Najprepoznatljivija verzija je Quiche Lorraine. Narežite kuhanu i dimljenu slaninu na kockice i prepecite dok ne postane hrskava. U zdjeli umutite 4 jaja i dodajte slatko vrhnje za kremoznost te začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Na prhko tijesto prvo rasporedite meso i zatim sve prelijte smjesom jaja i vrhnja. Prema želji naribajte sira na vrh pite i stavite u pećnicu na 180 °C oko 30 minuta.
Pita s lososom
Potrebni sastojci za nadjev:
- 200 g dimljenog lososa
- 2 komada mladog luka
- 200 g sira ementalera
- 2 jaja
- 220 g kiselog vrhnja
- 3 žlice svježeg kravljeg sira
Za riblju verziju pite potrebno je losos narezati na trakice, luk na kolutove, a sir na kockice. U posudi pomiješajte jaja, nasjeckani list peršina, kiselo vrhnje i kravlji sir te sve pospite začinima. Na tijesto položite trakice lososa, luk i sir i sve zalijte pripremljenom smjesom. Pecite u pećnici na 180 °C oko 30 minuta.
Sve sastojke potrebne za quiche možete pronaći na Zelenom placu te u Super Konzumu i Tvornici zdrave hrane.