Rudeška cesta 169a, 10000 Zagreb, point.info@pointshoppingcenter.hr

Hrana koja se ne bi smjela podgrijavati

Iako podgrijavanje nije uvijek štetno i, s obzirom na sve užurbaniji stil života, praktičan je i koristan način kako uštedjeti vrijeme provedeno u kuhinji, određene namirnice ipak predstavljaju opasnost za naše zdravlje.

1. Špinat i drugo lisnato povrće

Oprezno sa špinatom, blitvom, celerom, mrkvom, repom, ciklom i ostalim nitratima bogatim povrćem čije ponovno zagrijavanje ili termička obrada uzrokuju kemijsku promjenu i tako postaje štetno za ljudsko zdravlje.

2. Gljive

Vjerojatno ste i sami primijetili da okus gljiva nije isti kad se podgriju. Bilo da ih spremate samostalno ili ih dodajete u neko jelo, zapamtite kako se one uglavnom ne smiju podgrijavati. Poznato je kako mogu uzrokovati probavne i želučane smetnje. Smatra se da se samo svježe gljive koje su odmah pravilno obrađene i spremljene u hladnjak mogu konzumirati unutar 24 sata i zagrijavati na temperaturi od oko 70°C.

3. Krumpir

Namirnica koju rijetko tko ne voli. Omiljeni prilog mališana i najizbirljivijih gurmana. Načina za pripremu je bezbroj, a najčešće je i priprema veoma jednostavna. No, zbog vaše sigurnosti, probajte ne jesti stari krumpir ili ga ponovno zagrijavati. Naime, kad se krumpir ohladi, povećava se udio škroba te ponovna konzumacija može utjecati na vašu probavu.  

4. Piletina

Meso je općenito jedna od namirnica koje često znaju ostati nakon ručka, a piletina je meso koje najčešće pripremamo i baš zato je najopasnije ako dođe do ponovnog zagrijavanja. To je meso bogato proteinima i svaka termička obrada mijenja strukturu tih proteina. Piletina tad postaje teže probavljiva pa bi osobe s osjetljivom želucem ili djeca koja imaju slabiji imunitet mogli imati probavne smetnje ili osjećaj težine u želucu. Kako biste to izbjegli, od ostataka piletine možete napraviti hladnu salatu s piletinom za večeru. 

5. Riba i morski plodovi

Ovo ste već vjerojatno i sami znali, ali valja uvijek ponoviti: morske plodove poput školjki ili ribe koja ne zahtijeva termičku obradu na visokim temperaturama nikako ne biste smjeli ponovno podgrijavati. Osim potencijalnih probavnih smetnji, možete imati i ozbiljnije posljedice kao što je trovanje hranom

Pametno upravljajte namirnicama i hranom u kućanstvu kako biste što više izbjegli bacanje hrane, ali i odležavanje velike količine termički obrađene hrane u hladnjaku na duže vrijeme. Tvornica Zdrave Hrane, Zeleni plac, Super Konzum samo su neke od prodavaonica u kojima uvijek možete naći kvalitetne i svježe namirnice za pripremu finih i po zdravlje sigurnih obroka. 

backgroundLayer 1