Rudeška cesta 169a, 10000 Zagreb, point.info@pointshoppingcenter.hr

Uskršnja trpeza može biti i bezmesna

Ispred nas je najveći kršćanski blagdan – Uskrs, koji slavimo u krugu svojih najmilijih. S blagdanom dolaze i pitanja što poslužiti na blagdanskoj trpezi. Hranom želimo pokazati koliko nam je do nekog stalo i prilikom pripreme uložit ćemo puno truda i vremena, od tud i izreka da ljubav ide kroz želudac. Na većini stolova pronaći ćemo tradicionalna jela: Kuhanu šunku, francusku salatu, mladi luk, kuhana jaja i sve izvedenice od navedenih namirnica.

U svijetu sve više ljudi prelazi na bezmesnu prehranu, što iz zdravstvenih razloga što zbog zaštite okoliša i zaštite životinja. Tom trendu se pridružilo oko 150 tisuća Hrvata i taj broj je u stalnom porastu. U ovom tekstu govorimo upravo o izgledu njihovog blagdanskog stola.
Jeste li se ikad uhvatili u razmišljanju kako ste postali rob ustaljenih navika u kuhanju i jednostavno što iz straha da vam neko jelo neće uspjeti ili iz neiskustva niste učinili ništa po tom pitanju? Donosimo Vam nekoliko recepata s kojima ne možete pogriješiti.

shutterstock_481912459

Pečenje od seitana
1 kg seitana narezati na komade i marinirati 24 sata u marinadi od 1 dcl sojinog umaka, maslinovog ulja, ružmarina, papra, soli, češnjaka i origana. Marinirani seitan peći na 180°C 30-40 minuta. Prilikom pečenja seitanu možete dodati 1 kg krumpira i 500 g mrkve, koju ste prethodno nauljili i začinili. Desetak minuta prije nego što je seitan pečen, dodati 500 g paprike, 500 g artičoka i 300 g graška te sve zajedno peći još 10 minuta.

shutterstock_186966905

Punjene palačinke od heljde
Za tijesto 15 palačinki trebat ćete pola šalice heljdinog brašna, pola šalice brašna tip 850, pola žličice praška za pecivo, pola žličice aru praha, sol, 1 i pol do 2 šalice vode, ulje za prženje. Pomiješajte sve suhe sastojke te polako, uz miješanje, dodajte vodu. Od smjese peći manje palačinke.
Punjenje:
200 g dimljenog seitana narezati na kockice, dodati mu 1 šalicu na kockice narezane mrkve prethodno blanširane, 1 šalicu kiselih krastavaca narezanih na kockice, 2/3 šalice blanširanog graška, 100 gr izmrvljenog tofua, kurkume prema vlastitom ukusu, kopra, soli, papra, 1 dcl vrhnja (ako ne koristite proizvode životinjskog porijekla, zamijenite zobenim). Pomiješajte sve sastojke i napunite ispečene palačinke.
Uz punjene palačinke možete poslužiti zelenu salati ili rikulu obogaćenu rotkvicama narezanim na kolutiće, 1 žlica klica od rotkvica i listovima rotkvica, začinjenu limunovim sokom, maslinovim uljem i začinima.

shutterstock_358340438

Jaja punjena pjenicom od avokada
12 tvrdo kuhanih jaja dobro ohladiti i skinuti im ljuske. Prepoloviti i pažljivo u zdjelu izvaditi žutanjke. U multipraktik ubaciti žutanjke, 1 zreli avokado, pola šalice majoneze, 2 žlice limunovog soka i koricu jednog cijelog limuna, žlicu senfa, ¼ žličice soli i papra. Dobro izmiksati dok ne dobijete kremu. Kušati i po potrebi dodati još soli ili limunova soka. Smjesu staviti u vrećicu za dekoriranje i puniti smjesom polovice jaja. Ukrasiti listićem bosiljka ili mente. Do posluživanja držati u hladnjaku u zatvorenoj kutiji.

shutterstock_241600957

Pita od blitve, slanih inćuna i kozjeg sira
Od 200 g glatkog brašna (možete miješati pola količine ječmenog, a pola količine pšeničnog brašna), 1/2 žličice morske soli, 120 g ohlađenog maslaca izrezanog na male kockice i malo grubo mljevenog papra umijesite tijesto.
Tijesto razvaljajte između plastičnih folija, stavite u okrugli lim, izdignite rubove tijesta, izbockajte vilicom prije pečenja da se ne napuhne te pecite oko 20 minuta na 180-200 stupnjeva u sredini pećnice.
Za vrijeme pečenja pripremite nadjev. Blanširajte 500 g blitve u slanoj vodi u koju ste dodali češanj do dva češnjaka, dobro procijedite te dodajte smjesi 300 g svježeg kozjeg sira, 250 do 300 ml slatkog vrhnja, tučena 2 jaja i 2 žumanjka, svježe naribanog muškatnog oraščića soli i papra.
Nadjev uliti na tijesto i peći još 30-40 minuta. Pita je ukusnija ako je prije serviranja prohladite.
Umjesto blitve možete koristiti kuhane divlje šparoge.

backgroundLayer 1