Uskršnja trpeza može biti i bezmesna
Ispred nas je najveći kršćanski blagdan – Uskrs, koji slavimo u krugu svojih najmilijih. S blagdanom dolaze i pitanja što poslužiti na blagdanskoj trpezi. Hranom želimo pokazati koliko nam je do nekog stalo i prilikom pripreme uložit ćemo puno truda i vremena, od tud i izreka da ljubav ide kroz želudac. Na većini stolova pronaći ćemo tradicionalna jela: Kuhanu šunku, francusku salatu, mladi luk, kuhana jaja i sve izvedenice od navedenih namirnica.
U svijetu sve više ljudi prelazi na bezmesnu prehranu, što iz zdravstvenih razloga što zbog zaštite okoliša i zaštite životinja. Tom trendu se pridružilo oko 150 tisuća Hrvata i taj broj je u stalnom porastu. U ovom tekstu govorimo upravo o izgledu njihovog blagdanskog stola.
Jeste li se ikad uhvatili u razmišljanju kako ste postali rob ustaljenih navika u kuhanju i jednostavno što iz straha da vam neko jelo neće uspjeti ili iz neiskustva niste učinili ništa po tom pitanju? Donosimo Vam nekoliko recepata s kojima ne možete pogriješiti.
Pečenje od seitana
1 kg seitana narezati na komade i marinirati 24 sata u marinadi od 1 dcl sojinog umaka, maslinovog ulja, ružmarina, papra, soli, češnjaka i origana. Marinirani seitan peći na 180°C 30-40 minuta. Prilikom pečenja seitanu možete dodati 1 kg krumpira i 500 g mrkve, koju ste prethodno nauljili i začinili. Desetak minuta prije nego što je seitan pečen, dodati 500 g paprike, 500 g artičoka i 300 g graška te sve zajedno peći još 10 minuta.
Punjene palačinke od heljde
Za tijesto 15 palačinki trebat ćete pola šalice heljdinog brašna, pola šalice brašna tip 850, pola žličice praška za pecivo, pola žličice aru praha, sol, 1 i pol do 2 šalice vode, ulje za prženje. Pomiješajte sve suhe sastojke te polako, uz miješanje, dodajte vodu. Od smjese peći manje palačinke.
Punjenje:
200 g dimljenog seitana narezati na kockice, dodati mu 1 šalicu na kockice narezane mrkve prethodno blanširane, 1 šalicu kiselih krastavaca narezanih na kockice, 2/3 šalice blanširanog graška, 100 gr izmrvljenog tofua, kurkume prema vlastitom ukusu, kopra, soli, papra, 1 dcl vrhnja (ako ne koristite proizvode životinjskog porijekla, zamijenite zobenim). Pomiješajte sve sastojke i napunite ispečene palačinke.
Uz punjene palačinke možete poslužiti zelenu salati ili rikulu obogaćenu rotkvicama narezanim na kolutiće, 1 žlica klica od rotkvica i listovima rotkvica, začinjenu limunovim sokom, maslinovim uljem i začinima.
Jaja punjena pjenicom od avokada
12 tvrdo kuhanih jaja dobro ohladiti i skinuti im ljuske. Prepoloviti i pažljivo u zdjelu izvaditi žutanjke. U multipraktik ubaciti žutanjke, 1 zreli avokado, pola šalice majoneze, 2 žlice limunovog soka i koricu jednog cijelog limuna, žlicu senfa, ¼ žličice soli i papra. Dobro izmiksati dok ne dobijete kremu. Kušati i po potrebi dodati još soli ili limunova soka. Smjesu staviti u vrećicu za dekoriranje i puniti smjesom polovice jaja. Ukrasiti listićem bosiljka ili mente. Do posluživanja držati u hladnjaku u zatvorenoj kutiji.
Pita od blitve, slanih inćuna i kozjeg sira
Od 200 g glatkog brašna (možete miješati pola količine ječmenog, a pola količine pšeničnog brašna), 1/2 žličice morske soli, 120 g ohlađenog maslaca izrezanog na male kockice i malo grubo mljevenog papra umijesite tijesto.
Tijesto razvaljajte između plastičnih folija, stavite u okrugli lim, izdignite rubove tijesta, izbockajte vilicom prije pečenja da se ne napuhne te pecite oko 20 minuta na 180-200 stupnjeva u sredini pećnice.
Za vrijeme pečenja pripremite nadjev. Blanširajte 500 g blitve u slanoj vodi u koju ste dodali češanj do dva češnjaka, dobro procijedite te dodajte smjesi 300 g svježeg kozjeg sira, 250 do 300 ml slatkog vrhnja, tučena 2 jaja i 2 žumanjka, svježe naribanog muškatnog oraščića soli i papra.
Nadjev uliti na tijesto i peći još 30-40 minuta. Pita je ukusnija ako je prije serviranja prohladite.
Umjesto blitve možete koristiti kuhane divlje šparoge.