Jesenski recepti sa sezonskim namirnicama
Jesen donosi obilje svježih namirnica koje su idealne za pripremu domaćih, ukusnih obroka. Isprobajte naše jednostavne, ali hranjive obroke koji prate bogatstvo okusa ove sezone.
Kremasta juha od bundeve
Juha od bundeve je klasik u hladnijim danima. Bogata je vitaminima A i C, a njezin kremasti okus rado prihvaćaju i mali i veliki. Začinite je muškatnim oraščićem za dodatni jesenski miris. Ova juha izvrsno funkcionira kao lagana večera ili kao toplo predjelo za ručak. Priprema je izrazito jednostavna i ne zahtijeva gomilu sastojaka, tako da je može napraviti gotovo svatko.
Sastojci: bundeva, luk, češnjak, povrtni temeljac, začini (sol, papar, muškatni oraščić).
Pečena jabuka s cimetom i medom
Jabuke su nezaobilazna jesenska poslastica, a pečene s cimetom i medom postaju pravi desert. Bogate su vlaknima i vitaminom C, a dodatkom cimeta i meda dodatno se naglašava prirodna slatkoća jabuka. Poslužite toplo uz sladoled od vanilije ili pospite mljevenim orasima ili lješnjacima za hrskavu komponentu ovoga deserta.
Bonus savjet – obavezno ih kod serviranja najprije prelijte sokom koji su jabuke ispustile tijekom pečenja, osigurana je eksplozija okusa.
Sastojci: jabuke, cimet, orasi, med.
Rižoto s gljivama
Rižoto s gljivama savršen je jesenski obrok, prepun bogatih i slojevitih okusa. Vrganji, jedna od najcjenjenijih gljiva, bogati su vitaminima B, vlaknima i antioksidansima, što ovo jelo čini ne samo ukusnim, nego i hranjivim. Ovaj kremasti rižoto odlično kombinira okuse vrganja, bijelog vina i parmezana, stvarajući jelo kojemu je teško odoljeti.
Ključ savršenog rižota je strpljenje. Rižu (najbolje Arborio) kuhajte polako, dodajući povrtni temeljac malo po malo, kako bi riža upila svu tekućinu i pustila škrob, što jelu daje karakterističnu kremastu teksturu. Na kraju, kada je rižoto gotov, umiješajte hladan maslac i malo ribanog parmezana kako biste pojačali kremoznost. Ne zaboravite ostaviti rižoto da odmori nekoliko minuta prije posluživanja!
Sastojci: riža, vrganji, bijelo vino, povrtni temeljac, parmezan.
Varivo od graha i kobasica
Varivo od graha jedno je od onih jela koje vraća u djetinjstvo, idealno za hladnije dane. Grah je bogat izvor biljnih proteina, vlakana i minerala, dok domaće kobasice dodaju bogat i mesnat okus koji savršeno zaokružuje ovo jelo. Varivo od graha često se priprema u većim količinama jer je jednako ukusno i sljedeći dan, kad se okusi još bolje prožmu.
Da bi varivo od graha bilo posebno ukusno, grah je najbolje namočiti u vodi preko noći. To skraćuje vrijeme kuhanja i poboljšava teksturu graha. Također, pri dodavanju začina, ako su kobasice već dovoljno slane, pripazite da ne presolite. Ako želite dodatno obogatiti okus, u varivo možete dodati dimljenu papriku koja će dati blag dimljeni ton cijelom jelu.
Sastojci: grah, domaće kobasice, mrkva, luk, češnjak, lovorov list, začini (papar, sol, dimljena paprika).
Zapečeni kelj s krumpirom
Zapečeni kelj s krumpirom tradicionalno je hrvatsko jelo koje se često nalazi na jesenskim trpezama. Kelj je bogat vitaminima C i K, dok krumpir osigurava energiju i stvara osjećaj sitosti. Ova jednostavna, ali iznimno hranjiva kombinacija savršen je odabir za lagani obrok ili prilog uz mesna jela.
Prije pečenja kelj blanširajte (kratko prokuhajte) kako bi omekšao i bolje se zapekao s krumpirom u pećnici. Također, za dodatni sloj okusa krumpir možete prethodno kratko prokuhati i zapeći u maslinovu ulju s češnjakom prije dodavanja kelja. Pečenje dovršite laganim posipanjem naribanog sira po vrhu kako bi jelo dobilo zlatnu, hrskavu koricu.
Sastojci: kelj, krumpir, češnjak, maslinovo ulje, sol, papar.
Ako su vas zaintrigirale ove delicije, vrijeme je da skoknete do Pointa na Zeleni plac, u Super Konzum, dm i Tvornicu Zdrave Hrane i nabavite sve potrebne sastojke te se bacite u spravljanje ovih slasnih jela.