Kako pripremiti domaći sladoled i sorbete: Osvježavajući recepti za ljeto
Ljetne vrućine zahtijevaju osvježenje, a kad klima ne pomaže, tu su domaći sladoled i voćni sorbeti. Uz nekoliko jednostavnih sastojaka i malo truda, možete pripremiti ukusne poslastice koje će vas rashladiti i oduševiti vašu obitelj i prijatelje.
Zašto pripremiti domaći sladoled i sorbete?
Priprema domaćih sladoleda i sorbeta ima brojne prednosti:
- kontrola sastojaka: koristite prirodne sastojke bez dodatnih konzervansa i umjetnih boja,
- personalizirani okusi: eksperimentirajte s različitim okusima i prilagodite ih svome ukusu,
- zdraviji izbor: možete smanjiti količinu šećera i koristiti svježe voće.
Recept za domaći sladoled od vanilije
Sastojci
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 250 ml slatkog vrhnja
- 150 g šećera
- 1 mahuna vanilije (ili 1 žlica ekstrakta vanilije)
- 5 žumanjaka
Priprema
Priprema baze: U loncu zagrijte mlijeko, slatko vrhnje i polovicu šećera. Dodajte unutrašnjost mahune vanilije i samu mahunu.
Žumanjci i šećer: U zdjeli umutite žumanjke s preostalim šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
Temperiranje žumanjaka: Polako dodajte zagrijanu mliječnu smjesu u žumanjke, neprestano miješajući.
Kuhanje smjese: Vratite smjesu u lonac i kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje dok se ne zgusne (ne smije zakuhati).
Hlađenje: Procijedite smjesu kako biste uklonili mahunu vanilije i ostavite da se potpuno ohladi u hladnjaku.
Zamrzavanje: Smjesu ulijte u aparat za sladoled i slijedite upute proizvođača. Ako nemate aparat, smjesu stavite u posudu i zamrznite, povremeno miješajući kako bi se razbili kristali.
Recept za osvježavajući sorbet od malina
Sastojci
- 500 g svježih ili smrznutih malina
- 200 g šećera
- 250 ml vode
- Sok od 1 limuna
Priprema
Priprema sirupa: U loncu zagrijte vodu i šećer dok se šećer potpuno ne otopi. Ostavite da se sirup ohladi.
Blendanje malina: U blenderu izmiksajte maline dok ne dobijete glatku smjesu.
Miješanje: Pomiješajte ohlađeni sirup, smjesu malina i sok od limuna.
Cijeđenje: Procijedite smjesu kroz sito kako biste uklonili sjemenke.
Zamrzavanje: Smjesu ulijte u plitku posudu i stavite u zamrzivač. Svakih 30 minuta promiješajte vilicom kako biste postigli glatku teksturu.
Priprema domaćih sladoleda i sorbeta jednostavan je i zabavan način da se rashladite tijekom ljetnih vrućina. Najbolje ih je konzumirati dok su svježi, no možete ih čuvati u hermetički zatvorenim posudama do tjedan dana. Nabavite sve sastojke u trgovinama Super Konzum, Tvornica zdrave hrane i na Zelenom placu. U situacijama kada biste ipak nešto s nogu, a ukusno, posjetite slastičarnicu Torterie macaron i uživajte u kremastim ručno rađenim zanatskim sladoledima.
Isprobajte naše recepte i uživajte u osvježavajućim poslasticama koje će oduševiti vaše nepce.