Krafne meke ko’ duša
Uobičajena slastica u ovo vrijeme poklada je krafna u svim oblicima. Radi se o slatkim kolačima od dizanog tijesta koji se prže u dubokom ulju, a u prošlosti su se pržile i u masti. Krafne vole i veliki i mali, a priča kako je zapravo nastala prava je poslastica. Kako ne bi sve ostalo na riječima, slijedi i recept za mekane krafne.
Legenda o krafni
Nekoć davno, mlada kuharica jednoga dvora na pomalo smiješan i sasvim slučajan način izumila je ovu danas svima poznatu deliciju. Ranoga jutra začula je glas konjušara koji joj se sviđao ispred kuhinjskog prozora pa je u strahu da je ne vidi na glavu bacila kuhinjsku krpu. Kako je krenuo koračati prema njoj, u panici, umjesto pripremljenog mesa, na vruću mast bacila je pogačice. Glavna kuharica koja je netom došla u kuhinju, odlučila je kušati pogačicu, a okus ju je potpuno iznenadio. I tako je nastala krafna, sasvim slučajno, ali uz pinkicu ljubavi. Možda je baš zato i tako ukusna i popularna.
Recept za krafne
Ako se odlučite spravljati ovaj recept, dobit ćete oko 16 krafni. Potrebni sastojci su sljedeći:
- 1 svježi kvasac
- prstohvat šećera
- oko 2,5 dl toplog mlijeka
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- 2 žlice šećera
- 4 žlice ulja
- 2 žlice ruma ili rakije
- 1 vanilin šećer
- 500 g mekog brašna
- prstohvat soli
- limunova korica
- 1 l ulja (za prženje krafni)
- šećer u prahu (za dekoraciju)
Priprema:
Prvi korak je priprema kvasca koji mora odstajati 10 minuta na toplome. Namrvite ga prstima i pomiješajte s prstohvatom šećera i 1,5 dl toploga mlijeka. Bitno je da nabubri, u protivnom morat ćete ponoviti postupak. Za to vrijeme u posudi pjenasto umutite jedno jaje, dva žumanjka, preostali šećer, ulje, rum i vanilin šećer. U drugoj većoj posudi spojite te sastojke sa brašnom, kvascem, prstohvatom soli i malo limunove korice. Možete ručno mijesiti ili pomoću miksera s posebnim nastavkom za tijesta. Tijesto treba biti elastično i odvajati se od posude. Na pobrašnjenoj radnoj površini dodatno ga mijesite dok se ne formira glatko tijesto. Vratite u posudu, pokrijte i ostavite da se diže dok se ne utrostruči u volumenu, otprilike sat vremena. Nakon što dovoljno naraste, tijesto treba ponovno kratko premijesiti i potom ga razvaljati na debljinu od 1 cm. Čašom izrezujte krugove i pustite ih da desetak minuta porastu na toplome. Krafne uranjate u vruće ulje, brzo će porumeniti, a vi ih tada vilicom preokrenite. Pržene krafne stavite na ubrus da pokupi višak ulja, a na kraju kad se ohlade, punite nadjevom po želji te pospite šećerom u prahu.
U slučaju da nemate vremena za izradu domaćih krafni, nema brige jer u slastičarnici Torterie Macaron, pekarnici Dubravica i u Super Konzumu možete birati baš one krafne koje vam okusom najviše odgovaraju.