Rudeška cesta 169a, 10000 Zagreb, point.info@pointshoppingcenter.hr

Najbrži recepti za domaći kruh

Domaće je domaće! Za svježi i fini kruh nije potrebno svakodnevno odlaziti u pekaru, jer uz ove jednostavne i brze recepte miris toplog kruha može se širiti i u vašem kućanstvu. 

Kruh za 15 min

Dug proces izrade domaćeg kruha često je glavni problem i razlog zašto je jednostavnije kupiti gotov proizvod. No uz ovaj jednostavan recept, vaš kruh može biti gotov prije negoli se ispije šalica kave. Potrebno je:

  • 250 g integralnog brašna
  • 250 g običnog brašna
  • prašak za pecivo
  • žlica meda
  • žlica soli
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 300 ml tople vode

Prethodno zagrijte pećnicu na 250 °C. Prvo pomiješajte sve suhe sastojke, potom dodajte tekuće i miješajući sjedinite. Prebacite smjesu na pobrašnjenu radnu površinu te još jednom sve dobro premijesite formirajući kruh. Kruh pecite 15-ak minuta

Banana bread

Kruh ne mora nužno biti samo slanog okusa, ukusna verzija slatkog domaćeg kruha od banana oduševit će i velike i male. Potrebni sastojci:

  • 250 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • pola žličice sode bikarbone
  • pola žličice soli
  • 3 jako zrele banane
  • 2 žlice svježeg soka od jabuke
  • 125 g maslaca
  • 2 veća jaja
  • 1/2 žličice cimeta
  • 2 žlice meda
  • orašasti plodovi po želji

Banane zgnječite i u smjesu dolijte sok od jabuke. U drugoj posudi istucite maslac i jaja, a potom spojite obje smjese. Na kraju se dodaje cimet i med te, kao završni korak, brašno. Oprezno s miješanjem kako kruh ne bi postao žilav. Grubo nasjeckajte orašaste plodove ili nekoliko kockica čokolade te ih dodajte u završnu smjesu. Potrebno je kalup za kruh obložiti papirom za pečenje te u njega uliti smjesu za kruh. Pecite ga oko 40 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.

Rustikalni kruh

Beskvasni kruh uštedjet će vam dragocjeno vrijeme jer nećete morati čekati da se kruh odmori i nadigne. Za pripremu ovog kruha potrebno je: 

  • 500 g glatkog brašna 
  • 1 ½ žličica sode bikarbone 
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera 
  • 450 ml mlaćenice ili nekog drugog fermentiranog mliječnog proizvoda, poput jogurta ili kiselog mlijeka. 

Dodavanjem fermentiranog mliječnog proizvoda u kruh pojačavaju se okusi i arome, a zbog malih količina kiselina formiraju se mjehurići u tijestu i kruh dobiva na volumenu. Priprema je veoma jednostavna: sve suhe sastojke pomiješajte te na kraju dodajte mlaćenicu i ujednačite smjesu. Nakon toga, kruh vrlo kratko mijesite rukama na pobrašnjenom stolu. Oblikujte kuglu i stavite na papir za pečenje. Da biste postigli rustikalni izgled, oštrim nožem prerežite gornju koru kruga. Pecite ga na 200 °C, 35-45 minuta. 

Sve sastojke za domaći kruh pronađite u Super Konzumu, Tvornici zdrave hrane i dm prodavaonici. Ako ipak ne stignete sami pripremiti kruh, svježi i ukusni pekarski proizvodi čekaju vas u Dubravici

backgroundLayer 1