Najbrži recepti za domaći kruh
Domaće je domaće! Za svježi i fini kruh nije potrebno svakodnevno odlaziti u pekaru, jer uz ove jednostavne i brze recepte miris toplog kruha može se širiti i u vašem kućanstvu.
Kruh za 15 min
Dug proces izrade domaćeg kruha često je glavni problem i razlog zašto je jednostavnije kupiti gotov proizvod. No uz ovaj jednostavan recept, vaš kruh može biti gotov prije negoli se ispije šalica kave. Potrebno je:
- 250 g integralnog brašna
- 250 g običnog brašna
- prašak za pecivo
- žlica meda
- žlica soli
- 3 žlice maslinovog ulja
- 300 ml tople vode
Prethodno zagrijte pećnicu na 250 °C. Prvo pomiješajte sve suhe sastojke, potom dodajte tekuće i miješajući sjedinite. Prebacite smjesu na pobrašnjenu radnu površinu te još jednom sve dobro premijesite formirajući kruh. Kruh pecite 15-ak minuta.
Banana bread
Kruh ne mora nužno biti samo slanog okusa, ukusna verzija slatkog domaćeg kruha od banana oduševit će i velike i male. Potrebni sastojci:
- 250 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- pola žličice sode bikarbone
- pola žličice soli
- 3 jako zrele banane
- 2 žlice svježeg soka od jabuke
- 125 g maslaca
- 2 veća jaja
- 1/2 žličice cimeta
- 2 žlice meda
- orašasti plodovi po želji
Banane zgnječite i u smjesu dolijte sok od jabuke. U drugoj posudi istucite maslac i jaja, a potom spojite obje smjese. Na kraju se dodaje cimet i med te, kao završni korak, brašno. Oprezno s miješanjem kako kruh ne bi postao žilav. Grubo nasjeckajte orašaste plodove ili nekoliko kockica čokolade te ih dodajte u završnu smjesu. Potrebno je kalup za kruh obložiti papirom za pečenje te u njega uliti smjesu za kruh. Pecite ga oko 40 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.
Rustikalni kruh
Beskvasni kruh uštedjet će vam dragocjeno vrijeme jer nećete morati čekati da se kruh odmori i nadigne. Za pripremu ovog kruha potrebno je:
- 500 g glatkog brašna
- 1 ½ žličica sode bikarbone
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- 450 ml mlaćenice ili nekog drugog fermentiranog mliječnog proizvoda, poput jogurta ili kiselog mlijeka.
Dodavanjem fermentiranog mliječnog proizvoda u kruh pojačavaju se okusi i arome, a zbog malih količina kiselina formiraju se mjehurići u tijestu i kruh dobiva na volumenu. Priprema je veoma jednostavna: sve suhe sastojke pomiješajte te na kraju dodajte mlaćenicu i ujednačite smjesu. Nakon toga, kruh vrlo kratko mijesite rukama na pobrašnjenom stolu. Oblikujte kuglu i stavite na papir za pečenje. Da biste postigli rustikalni izgled, oštrim nožem prerežite gornju koru kruga. Pecite ga na 200 °C, 35-45 minuta.
Sve sastojke za domaći kruh pronađite u Super Konzumu, Tvornici zdrave hrane i dm prodavaonici. Ako ipak ne stignete sami pripremiti kruh, svježi i ukusni pekarski proizvodi čekaju vas u Dubravici.