Panettone – aromatični kolač s voćem
Panettone je ukusan i mekan kolač koji potječe iz Italije, a često se povezuje s blagdanima i može se redovito naći i na našim blagdanskim stolovima. Priprema tog kolača zahtijeva malo truda, ali rezultat je vrijedan svake minute. Umjesto da ove godine uzimate već gotov, iznenadite ukućane domaćim kolačem Panettone.
Sastojci
Za tijesto:
- 1 šalica (240 ml) toplog mlijeka
- 1 žlica (10 g) suhog kvasca
- 1/2 šalice (100 g) šećera
- 4 šalice (500 g) brašna
- 4 velika jaja
- 1 žumanjak (za premazivanje)
- 1/2 šalice (120 g) maslaca, omekšanog
- korica limuna i naranče
- prstohvat soli
Za punjenje:
- 1 šalica (150 g) suhog voća (grožđice, brusnice, korica naranče)
- 1/2 šalice (75 g) nasjeckanih orašastih plodova (bademi, lješnjaci)
- 1 žlica (15 ml) ruma
Priprema
U zdjeli pomiješajte toplo mlijeko, suhi kvasac i žličicu šećera. Ostavite da odstoji oko 10 minuta dok se kvasac ne aktivira. Zatim u velikoj zdjeli prosijte brašno i dodajte šećer, jaja, omekšani maslac, koricu limuna i naranče te prstohvat soli. Dodajte aktivirani kvasac. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično (oko 10 do 15 minuta). Po potrebi, dodajte brašno. U tijesto umiješajte suho voće, orašaste plodove i rum. Mijesite dok se svi sastojci ravnomjerno ne rasporede. Pokrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto da se diže na toplome oko 2 sata ili dok se volumen ne udvostruči. Premažite ruke brašnom i oblikujte tijesto u kuglu. Stavite je u papirom obloženi kalup za panettone. Pokrijte krpom i ostavite da se tijesto diže još 1 sat. Prije pečenja premažite površinu tijesta žumanjkom. Stavite panettone u prethodno zagrijanu pećnicu na 180° C i pecite 40 do 50 minuta ili dok ne postane zlatno smeđi. Izvadite panettone iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja.
Panettone možete poslužiti narezan na kriške. Uživajte u ovom ukusnom talijanskom kolaču! Ovaj recept stvorit će aromatični panettone s bogatim okusom voća i orašastih plodova, savršen za dijeljenje s obitelji i prijateljima tijekom blagdana. Ako ipak ne želite strepiti kako će vam ispasti, nabavite svoj kolač u pekarnici Dubravica, koja je prvi put lansirala Panettone iz vlastite proizvodnje.