Top 5 ljetnih recepata za osvježavajući ručak
Ljeto je vrijeme kada svi tražimo lagane i osvježavajuće obroke. Bilo da planirate piknik u parku, opušteni ručak kod kuće ili jednostavno želite nešto brzo i ukusno, recepti koji slijede savršeni su za vas.
Isprobajte pet jednostavnih i zdravih jela koja će osvježiti vaše ljetne dane!
Hladna salata s kvinojom i povrćem
Kvinoja je savršen izbor za laganu ljetnu salatu. Ta hranjiva pseudožitarica bogata je proteinima i vlaknima, a u kombinaciji s osvježavajućim povrćem postaje idealan ručak za vruće dane.
Sastojci
- 1 šalica kuhane kvinoje
- 1 krastavac
- 1 crvena paprika
- 1 avokado
- 1 šalica cherry rajčica
- Sok od 1 limuna
- Maslinovo ulje
- Sol i papar
Priprema
Za pripremu ove salate najprije skuhajte kvinoju prema uputama na pakiranju i ostavite da se ohladi. Zatim nasjeckajte krastavac, crvenu papriku i avokado na kockice, a cherry rajčice prepolovite. U velikoj zdjeli pomiješajte ohlađenu kvinoju s nasjeckanim povrćem. Dodajte sok od limuna, maslinovo ulje, sol i papar po ukusu. Sve dobro promiješajte i poslužite hladno.
Gazpacho – hladna juha od rajčice
Gazpacho je tradicionalna španjolska hladna juha koja je savršena za ljeto. Rajčice, krastavci i paprike osvježavaju i hidriraju, čineći je idealnim izborom za vruće ljetne dane.
Sastojci
- 5 velikih zrelih rajčica
- 1 krastavac
- 1 crvena paprika
- 1 manji crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 žlice crvenog vinskog octa
- Sol i papar
Priprema
Ogulite rajčice i krastavac te ih narežite na komade. U blenderu pomiješajte rajčice, krastavac, crvenu papriku, crveni luk i češnjak dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte maslinovo ulje, crveni vinski ocat, sol i papar pa ponovno izmiksajte. Ostavite juhu u hladnjaku barem dva sata prije posluživanja. Poslužite hladno, ukrašeno svježim bosiljkom.
Wrap s piletinom i avokadom
Wrapovi su savršeni za brzi ručak ili piknik. Lako se pripremaju, a možete ih napuniti raznim svježim sastojcima. Kombinacija piletine i avokada donosi kremoznost i bogatstvo okusa.
Sastojci
- 2 tortilje
- 1 pileća prsa
- 1 avokado
- 1 šalica miješane salate
- 1 rajčica
- Grčki jogurt
- Sok od limete
- Sol i papar
Priprema
Na tortilje rasporedite miješanu salatu, pečena i narezana pileća prsa, avokado i rajčicu narezane na kriške. Prelijte s malo grčkog jogurta i sokom od limete, posolite i popaprite po ukusu. Zarolajte tortilje i poslužite odmah.
Tjestenina s pestom i cherry rajčicama
Tjestenina s pestom klasično je ljetno jelo koje se brzo priprema. Dodavanjem cherry rajčica dobivate sočnost i svježinu koja savršeno nadopunjuje bogatstvo pesta.
Sastojci
- 250 g integralne tjestenine
- 1 šalica pesta od bosiljka
- 1 šalica cherry rajčica
- 2 žlice parmezana
- Maslinovo ulje
- Sol i papar
Priprema
Skuhajte integralnu tjesteninu prema uputama na pakiranju. U velikoj zdjeli pomiješajte kuhanu tjesteninu s pestom od bosiljka i narezanim cherry rajčicama. Dodajte maslinovo ulje, parmezan, sol i papar po ukusu. Poslužite toplo ili hladno.
Punjeni krastavci s humusom i feta sirom
Za svježinu i laganu užinu punjeni krastavci odličan su izbor. Ovaj recept kombinira hrskavost krastavaca s kremoznošću humusa i slanoćom feta sira.
Sastojci
- 2 velika krastavca
- 1 šalica humusa
- 100 g feta sira
- Maslinovo ulje
- Sol i papar
Priprema
Prerežite krastavce na pola i izdubite sredinu. Napunite svaku polovicu krastavca humusom, a zatim dodajte komadiće feta sira. Za dodatni okus poprskajte s malo maslinova ulja te dodajte sol, papar i svježi peršin. Poslužite hladno i uživajte u osvježavajućem okusu.
Ovi ljetni recepti savršeni su za sve prilike – od obiteljskih ručkova do brzih obroka prije odlaska na plažu. Svi potrebni sastojci dostupni su u trgovinama Super Konzum, Tvornica zdrave hrane i na Zelenom placu. Uživajte u ljetnim okusima i osvježite svoje dane ovim laganim i zdravim receptima!