Rudeška cesta 169a, 10000 Zagreb, point.info@pointshoppingcenter.hr

Top 5 ljetnih recepata za osvježavajući ručak

Ljeto je vrijeme kada svi tražimo lagane i osvježavajuće obroke. Bilo da planirate piknik u parku, opušteni ručak kod kuće ili jednostavno želite nešto brzo i ukusno, recepti koji slijede savršeni su za vas. 

Isprobajte pet jednostavnih i zdravih jela koja će osvježiti vaše ljetne dane! 

Hladna salata s kvinojom i povrćem

Kvinoja je savršen izbor za laganu ljetnu salatu. Ta hranjiva pseudožitarica bogata je proteinima i vlaknima, a u kombinaciji s osvježavajućim povrćem postaje idealan ručak za vruće dane.

Sastojci

  • 1 šalica kuhane kvinoje
  • 1 krastavac
  • 1 crvena paprika
  • 1 avokado
  • 1 šalica cherry rajčica
  • Sok od 1 limuna
  • Maslinovo ulje
  • Sol i papar

Priprema

Za pripremu ove salate najprije skuhajte kvinoju prema uputama na pakiranju i ostavite da se ohladi. Zatim nasjeckajte krastavac, crvenu papriku i avokado na kockice, a cherry rajčice prepolovite. U velikoj zdjeli pomiješajte ohlađenu kvinoju s nasjeckanim povrćem. Dodajte sok od limuna, maslinovo ulje, sol i papar po ukusu. Sve dobro promiješajte i poslužite hladno.

Gazpacho – hladna juha od rajčice

Gazpacho je tradicionalna španjolska hladna juha koja je savršena za ljeto. Rajčice, krastavci i paprike osvježavaju i hidriraju, čineći je idealnim izborom za vruće ljetne dane.

Sastojci

  • 5 velikih zrelih rajčica
  • 1 krastavac
  • 1 crvena paprika
  • 1 manji crveni luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 žlice crvenog vinskog octa
  • Sol i papar

Priprema

Ogulite rajčice i krastavac te ih narežite na komade. U blenderu pomiješajte rajčice, krastavac, crvenu papriku, crveni luk i češnjak dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte maslinovo ulje, crveni vinski ocat, sol i papar pa ponovno izmiksajte. Ostavite juhu u hladnjaku barem dva sata prije posluživanja. Poslužite hladno, ukrašeno svježim bosiljkom. 

Wrap s piletinom i avokadom

Wrapovi su savršeni za brzi ručak ili piknik. Lako se pripremaju, a možete ih napuniti raznim svježim sastojcima. Kombinacija piletine i avokada donosi kremoznost i bogatstvo okusa.

Sastojci

  • 2 tortilje
  • 1 pileća prsa
  • 1 avokado
  • 1 šalica miješane salate
  • 1 rajčica
  • Grčki jogurt
  • Sok od limete
  • Sol i papar

Priprema

Na tortilje rasporedite miješanu salatu, pečena i narezana pileća prsa, avokado i rajčicu narezane na kriške. Prelijte s malo grčkog jogurta i sokom od limete, posolite i popaprite po ukusu. Zarolajte tortilje i poslužite odmah. 

Tjestenina s pestom i cherry rajčicama

Tjestenina s pestom klasično je ljetno jelo koje se brzo priprema. Dodavanjem cherry rajčica dobivate sočnost i svježinu koja savršeno nadopunjuje bogatstvo pesta.

Sastojci

  • 250 g integralne tjestenine
  • 1 šalica pesta od bosiljka
  • 1 šalica cherry rajčica
  • 2 žlice parmezana
  • Maslinovo ulje
  • Sol i papar

Priprema

Skuhajte integralnu tjesteninu prema uputama na pakiranju. U velikoj zdjeli pomiješajte kuhanu tjesteninu s pestom od bosiljka i narezanim cherry rajčicama. Dodajte maslinovo ulje, parmezan, sol i papar po ukusu. Poslužite toplo ili hladno. 

Punjeni krastavci s humusom i feta sirom

Za svježinu i laganu užinu punjeni krastavci odličan su izbor. Ovaj recept kombinira hrskavost krastavaca s kremoznošću humusa i slanoćom feta sira. 

Sastojci

  • 2 velika krastavca
  • 1 šalica humusa
  • 100 g feta sira
  • Maslinovo ulje
  • Sol i papar

Priprema

Prerežite krastavce na pola i izdubite sredinu. Napunite svaku polovicu krastavca humusom, a zatim dodajte komadiće feta sira. Za dodatni okus poprskajte s malo maslinova ulja te dodajte sol, papar i svježi peršin. Poslužite hladno i uživajte u osvježavajućem okusu.

Ovi ljetni recepti savršeni su za sve prilike – od obiteljskih ručkova do brzih obroka prije odlaska na plažu. Svi potrebni sastojci dostupni su u trgovinama Super Konzum, Tvornica zdrave hrane i na Zelenom placu. Uživajte u ljetnim okusima i osvježite svoje dane ovim laganim i zdravim receptima! 

backgroundLayer 1