Rudeška cesta 169a, 10000 Zagreb, point.info@pointshoppingcenter.hr

Uživajte u tradicionalnom okusu uskrsne pince

Uskrsna pinca, taj prepoznatljivi simbol Uskrsa i obiteljskih okupljanja, nosi u sebi više od samog okusa. To je tradicionalni kolač koji povezuje generacije i običaje, donoseći u domove miris djetinjstva i zajedništva. Svake godine ta ukusna slastica ostaje neizostavan dio blagdanskog stola diljem mnogih kultura, a njezina priprema često se prenosi s koljena na koljeno.

Tradicionalna receptura varira ovisno o regiji, ali je osnova uvijek ista: brašno, kvasac, jaja, mlijeko, šećer i maslac, obogaćena aromatičnim dodacima poput limunove korice, vanilije, badema te raznog sušenog voća poput grožđica, suhih marelica ili brusnica.

Evo tradicionalnog recepta za pincu:

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 20 g svježeg kvasca
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 2 jaja
  • 150 ml mlakog mlijeka
  • prstohvat soli
  • korica 1 limuna
  • 100 g sušenog voća po želji (npr. grožđice, suhe marelice, suhe brusnice)
  • bademi za posipanje

Priprema

U mlakom mlijeku razmutite kvasac i dodajte žlicu šećera. Ostavite da se kvasac aktivira. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, preostali šećer, sol i koricu limuna. Dodajte aktivirani kvasac, razmućena jaja te otopljeni maslac u smjesu od brašna i dobro izmiješajte. Kad se tijesto počne formirati, dodajte sušeno voće i nastavite mijesiti dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto da se diže na toplome dok ne udvostruči volumen, otprilike 1 – 2 sata. Kad se tijesto udvostruči, oblikujte ga u pincu na limu za pečenje obloženom papirom za pečenje. Ostavite da se pinca ponovno diže još 30 – 60 minuta. Prije pečenja pincu možete premazati razmućenim jajem i posuti bademima. Pecite je u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C oko 30 – 40 minuta, dok ne postane lijepo zlatno smeđa. Izvadite pincu iz pećnice i pustite je da se malo ohladi prije posluživanja.

Ako pak ovoga Uskrsa želite isprobati nešto novo, posjetite Pekarnicu Dubravica koja predstavlja novitet u ponudi – autentičnu Colombu – kraljicu uskrsnih stolova! Slično kao i Panettone, ta slastica dolazi iz Italije i simbolizira mir, ljubav i obnovu. Colomba je rađena u suradnji s renomiranim slastičarom Andreom Tortorom, čija magija pretvara klasične okuse u nezaboravne doživljaje. Colomba dolazi u dva okusa – naranča i čokolada, možete je pronaći samo u odabranim poslovnicama Dubravice, a jedna od njih u prizemlju je Pointa. 

Uživajte u odabranim slasticama koje će sigurno obogatiti vaš uskrsni stol i unijeti radost u vaš dom. Sretan Uskrs!

backgroundLayer 1