Sve što niste znali o macaronsima
Macaronsi, poznati kao slatki finger food, nezaobilazan su detalj kako na društvenim mrežama tako i u pop kulturi. Omiljena slastica, poznata i pod nazivom “bademovi poljupci” smatra se jednim od kompleksnijih kolača za izradu, a ima izuzetno dugu povijest. U nastavku otkrijte koje sve tajne skriva vaš najdraži kolačić.
Macaronsi i vjenčanje
Suprotno mišljenju mnogih, macaronsi nisu plod francuskog slastičarstva. Riječ “macarons” potječe od talijanske riječi maccheroni, što u doslovnom prijevodu znači ukusna tjestenina. Prvi macaronsi datiraju još od 8. stoljeća i nastali su u Veneciji, a ne u Francuskoj, kako većina misli. Povodom udaje za francuskog kralja Henrika II, talijanska plemkinja Katarina de Medici 1533. godine povela je svog osobnog slastičara koji je u čast mladenaca osmislio ove kolačiće i time označio početak ere macaronsa.
Macaronsi i časne sestre
Danas slavne kolačiće proslavile su časne sestre za vrijeme Francuske revolucije i tako zaradile nadimak “Sestre Macarons”. Zbog strogih pravila koja su im zabranjivala konzumaciju mesa, svoj spas su pronašle u macaronsima. Zanimljivo je da prosječan macaron sadrži 70-100 kalorija, za razliku od muffina koji ima čak 400 kalorija. U samome početku macaronsu su bili vrlo jednostavni kolačići: sadržavali su samo mljevene bademe, šećer i bjelanjak, a sve do početka 20. stoljeća nije postojalo punjenje koje je spajalo dva kolačića. Dan danas vode se polemike tko je zapravo zaslužan za macaronse kakve danas poznajemo. Borba se vodi između dva slastičara – Pierrea Desfontainesa, unuka slavnog Laduréea, i Claude Gerbeta. No kako god bilo, macaronsi su danas nezamislivi bez ukusne ganache kreme.
Tradicija
Od 2005. godine obilježava se i Dan macaronsa diljem svijeta. Tu je tradiciju uvela francuska konditorska kuća Pierre Hermé. Da biste probali jedan od mnogobrojnih okusa i aroma macaronsa nije potrebno otići sve do Francuske, već je dovoljno posjetiti Torterie Macarons na drugom katu Pointa. U slast!