Lagani i kreativni recepti za opušten blagdanski doručak
U vrijeme blagdana sve nekako stane – gradska vreva, poslovni mailovi, budilice… Upravo zato je savršen trenutak da sebi i najmilijima priuštite doručak koji nije “na brzinu”, već s guštom. Donosimo vam ideje za lagane i domišljate recepte koji će blagdanska jutra učiniti još posebnijima.
Mirisna pinca – srce svakog uskrsnog stola
Ovaj tradicionalni slatki kruh s kvascem, obogaćen limunovom koricom, rumom i vanilijom, ne samo da predivno miriše, već i okuplja obitelj oko stola. Poslužena uz maslac i domaći džem, pinca donosi onu poznatu, nostalgičnu toplinu koju samo blagdani mogu pružiti. Ako nemate vremena za pripremu kod kuće, svježe pince možete pronaći u Dubravici.
Sirni namaz s rotkvicama – povratak jednostavnim užicima
Uskrs je vrijeme kad često posežemo za domaćim, jednostavnim receptima iz djetinjstva. Sirni namaz od svježeg sira, vrhnja i naribanih rotkvica pravo je malo remek-djelo koje se savršeno slaže s domaćim kruhom. Osvježava, lagan je i pun okusa. Dodajte prstohvat vlasca i papra te servirajte kao rustikalni dodatak uz šunku, jaja i pogačice.
Mini quiche s povrćem i sirom
Ako želite nešto hranjivo, a lagano – mini quiche od jaja, špinata, feta sira i cherry rajčica pun je okusa i boja. Priprema se brzo, a idealan je i za posluživanje kao toplo ili hladno jelo. Možete ga peći u kalupima za muffine i poslužiti uz svježu salatu.
Hladna salata od jaja i mladog luka
Ako vam ostane kuhanih jaja, iskoristite ih za brzu salatu – nasjeckajte ih s mladim lukom, malo majoneze ili jogurta i poslužite uz tostirani kruh. Osvježavajuća i jednostavna, ova salata je klasik koji se lako prilagođava ukusu cijele obitelji.
Jaja punjena svježim namazima
Tvrdo kuhana jaja neizostavan su dio uskrsnog stola, ali im možete dodati novi štih. Napunite ih laganim kremastim nadjevima od avokada, svježeg sira s vlascem ili finim namazima od tune. Svaki zalogaj bit će mali blagdanski užitak, a izgledat će i dekorativno na tanjuru.
Domaći kompoti i sokovi za osvježenje
Dok uživate u bogatom uskrsnom doručku, ne zaboravite na nešto slatko! Domaći kompot od jabuka, suhih šljiva ili marelica divan je dodatak koji podsjeća na starinske blagdane kod bake. Možete ga poslužiti toplog ili hladnog, a za moderni twist dodajte cimet i koricu naranče. Ako želite nešto lakše, svježe cijeđeni sok od naranče i mrkve mogao bi biti pun pogodak.
Uskrs je savršena prilika da okupimo najmilije i uživamo u jednostavnim, ali toplim trenucima uz stol. Uz lagane i kreativne ideje za doručak, vaš blagdanski stol može biti pun okusa, boja i ljubavi.
Sve potrebne sastojke – od svježeg povrća i jaja do prirodnih začina, pince i zdravih napitaka možete pronaći u Konzumu i na Zelenom placu.