Rudeška cesta 169a, 10000 Zagreb, point.info@pointshoppingcenter.hr

Pripremite savršen prvosvibanjski roštilj

Praznik rada uobičajeno se obilježava uz roštiljadu s obitelji i prijateljima u prirodi. Za što ukusniju i bogatiju gozbu slijedite ove smjernice u nastavku. Uživajte!

Priprema je pola posla

Ne kaže se uzalud da je kvalitetno obavljena priprema već pola posla. Da bi roštilj bio što ukusniji, najbolje je pripremiti meso nekoliko dana unaprijed u marinadi. Složite meni ovisno o preferencijama, ali imajte na umu da prvosvibanjski roštilj tradicionalno uključuje ćevape, kobasice, pljeskavice i kotlete. Ako ipak zaboravite na taj korak, uvijek možete kupiti već marinirane komade mesa u Super Konzumu.

Osim mesa, bitna komponenta je i povrće sa žara. Birajte domaće povrće koje jelima daje puniji okus, a ujedno je i zdravije. Svoju dozu domaćeg voća i povrća potražite na Zelenom placu.

Zadnja stavka je piće. Svi priželjkujemo lijepo i sunčano vrijeme, što znači da je bitno da smo hidratizirani tijekom cijelog dana. Najčešće se uz roštilj nudi pivo i osvježavajuće limunade, stoga pripremite svoje zalihe na vrijeme kako biste ih na vrijeme uspjeli rashladiti ako su temperature visoke. 

Savjeti za najukusniji roštilj:

1. Odstranite masne dijelove – ne sve, ali veći dio biste trebali odrezati jer će se pečenjem mast otapati i kapati na žar, što bi moglo uzrokovati da se meso prepeče. 

2. Natopite ražnjiće u vodi – ako se na vašem meniju nalaze popularni ražnjići, ne zaboravite prethodno natopiti drvene štapiće u vodi kako ne bi zagorjeli.

3. Nauljite roštilj – najbitniji savjet od svih, iako se često zna preskočiti. Kako se meso ne bi lijepilo za rešetke, obavezno ih dobro nauljite prije nego što krenete. 

4. Začini dolaze nakon pečenja – uobičajeno je da solimo hranu prije pripreme, ali kad je roštilj u pitanju, sol ostavite za kasnije jer bi se u protivnom meso moglo posušiti.

5. Pazite na vatru – roštilj nije jedno od jela koje možete ostaviti da se samo neko vrijeme “pazi”. Obavezno budite konstantno uz roštilj i vodite računa o jačini vatre. Ako je prejaka, smanjiti je možete s malo vode ili krupne soli.

Uz dobar roštilj najbolje idu domaći kruh i lepinja. U pekarnici Dubravica čeka vas velik izbor pekarskih delicija koje će se zasigurno odlično sljubiti s vašim roštiljem, a na kraju sve zasladite slasticama iz slastičarnice Torterie Macaron.

I ne, nije sve izgubljeno ako ipak niste napravili pripremu i planove: u Sofri uvijek možete naručiti savršeno pripremljene roštiljske specijalitete.

backgroundLayer 1